NSFC Sepatut Raih Tiga Mata Percuma

KUALA LUMPUR: Negeri Sembilan FC (NSFC) sepatutnya meraih tiga mata percuma meskipun t3was 2-1 di tangan Kelantan FC memandangkan Kelantan FC melakukan kesil4pan ketika pertukaran pemain pada aksi Liga Perdana 27 Ogos lalu.

Ini kerana pasukan The Red Warriors melakukan pertukaran lima pemain, namun sebanyak empat kali pada minit ke-71, minit ke-82, minit ke-85 dan minit kedua masa tambahan.

Berdasarkan undang-undang pertukaran pemain yang diperkenalkan Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (FIFA) tahun lalu, lima pemain boleh digantikan namun ia hanya dibenarkan sebanyak tiga kali dalam satu perl4wanan.

Justeru, Kelantan FC menurunkan pemain yang tidak layak beraksi dan berdasarkan ketetapan Kod Disipl!n FIFA, pasukan l4wan sepatutnya diberikan kemenangan percuma 3-0.

Difahamkan, NSFC sudah mengemukakan aduan kepada Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) dan Kelantan FC dikenakan d3nda sebanyak RM30,000 serta tind4kan akan diambil kepada pegawai bertugas pada perl4wanan terbabit.

Namun, sumber memaklumkan keputusan MFL yang tidak memberikan kemenangan percuma dan tiga mata kepada NSFC menimbulkan perasaan tidak puas hati dalam kem pasukan terbabit.

“Pasukan bertanggungjawab untuk mem4ntau pertukaran pemain dan mereka mel4nggar peraturan. Agak p3lik apabila MFL mendapati Kelantan FC bers4lah dan mengenakan d3nda tetapi tidak memberikan kemenangan percuma buat NSFC.

“Terdapat rujukan dalam Liga Malaysia (Liga M) mengenai perl4wanan pasukan yang dib4talkan kerana menurunkan pemain yang tidak layak, jadi kami berharap ada keadilan buat kami.

“Kami berharap keputusan MFL ini tidak menc3tuskan masalah yang tidak diingini pada masa akan datang,” kata sumber berkenaan.

Sekiranya skuad Jang mendapat tiga mata terbabit, mereka akan mengungguli persada Liga Perdana dengan 38 mata untuk meng4tasi pendahulu ketika ini, Sarawak United yang menghimpun 37 mata.

Sumber-BH