Pandangan Beliau Pada Nafuzi Zain

KUALA TERENGGANU: Jurulatih berpengalaman, Irfan Bakti Abu Salim berpendapat Nafuzi Zain perlu dikekalkan untuk terus mengemudi pasukan Terengganu FC (TFC) musim depan.

Menurut pengendali Kuching City FC itu, Nafuzi sudah menjalankan tugas sebagai ketua jurulatih skuad Penyu dengan baik sehingga meletakkan pasukan itu di kelompok teratas Liga Super.

Justeru, beliau berpandangan di sebalik krit!kan bert4lu-t4lu yang dilemp4rkan terhadap jurulatih muda itu, Nafuzi wajar diberi peluang membuktikan beliau mampu membawa TFC ke peringkat lebih tinggi pada masa depan.

“Saya kenal Nafuzi kerana dia pernah menjadi pembantu saya dan kami sentiasa berhubung. Saya selalu menasihatkan dia supaya bersabar dan kurangkan g4ngguan luar padang yang boleh menj3jaskan perancangan pasukan.

“Bola s3pak ada turun naiknya. Lagipun TFC bukan di zon peny!ngkiran, sebaliknya masih di kelompok atas bagi per3butan tangga kedua liga,” katanya ketika dihubungi pemberita, hari ini.

Tambah Irfan lagi, sebagai bekas pengendali TFC, beliau sentiasa mengikuti rapat pasukan itu dan bangga dengan pencapaian Nafuzi yang disifatkan memiliki bakat serta potensi besar dalam dunia kejurulatihan.

Nafuzi sebelum ini diarahkan supaya mengemukakan surat tunjuk sebab kepada pengurusan TFC selepas pasukannya t3was tiga kali berturut-turut iaitu kepada Kedah Darul Aman FC (KDA FC), Kuala Lumpur City FC (KL City FC) dan Johor Darul Ta’zim.

Kekal4han TFC pada aksi-aksi penting di hujung musim menyebabkan ia j4tuh daripada tangga kedua ke tangga keempat liga, sekali gus mengundang pelbagai kr!tikan dan kec4man daripada peminat bola s3pak Terengganu yang tidak berpuas hati dengan penurunan prestasi mend4dak pasukan tersebut.

TFC akan menamatkan s4ingan Liga Super pada aksi penting bertemu Penang FC di tempat l4wan pada 14 September ini. Perl4wanan itu juga adalah misi penentu bagi membvru slot automatik ke Piala AFC 2022.

Sumber-BH