Pengajaran Berguna Buat Skuad Penyu

Kuala Terengganu: Perancang pasukan Terengganu FC (TFC), Dechi Marcel menuntut rakan sepasukannya melupakan episod mal4ng ketika tump4s 1-4 kepada Penang FC di tempat sendiri Sabtu lalu.

Sebaliknya dia menasihati diri dan rakan sepasukannya b4ngkit daripada episod duka itu berdepan dengan pasukan di tangga tercorot liga, UiTM FC di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, malam esok.

Pemain kelahiran Ivory Coast itu juga mengingatkan dirinya dan rakan sepasukan agar fokus dan tidak mudah hil4ng tumpuan bagi memastikan tiga mata menjadi milik skuad Penyu.

Katanya kek4lahan kepada skuad Harimau Kumbang itu memberi pengajaran berguna kepada dirinya dan rakan sepasukan supaya lebih berwaspada setiap anc4man dan gerakan pasukan l4wan.

“Kami perlu b4ngkit semula walau apa cara sekalipun dan lupakan kek4lahan tempoh hari bagi memastikan tiga mata dapat diraih lebih-lebih beraksi di tempat sendiri.

“Kami juga perlu lebih tenang dan fokus berdepan UiTM FC selain memberikan aksi terbaik sepanjang 90 minit perl4wanan serta memanfaatkan peluang terhidang dengan j4ringan, itu kunci kejayaan,” katanya kepada Sukan NSTP hari ini.

Dalam pada itu pengendali TFC, Nafuzi Zain tidak menol4k kemungkinan untuk membawa masuk tonggak import baharu ketika jendela pendaftaran dan perpindahan kedua pemain dibuka mulai hari ini.

Beliau berkata, beberapa calon sudah diint4i untuk diserapkan dalam pasukan TFC sekiranya mendapat ‘lampu hijau’ daripada pihak pengurusan.

“Secara peribadi saya sudah bersedia lebih awal calon pemain import bagi meng3lak kita memilih secara terg3sa-g3sa, kita ada kuota Asia dan tempat Petrus Shitembi pula diisi pemain Terengganu FC II, Marcel untuk sementara waktu, apapun saya mahu selesaikan dua perl4wanan bertemu UiTM FC dan Selangor FC terlebih dahulu sebelum liga berehat.

“Bagaimanapun kami perlu berbincang dengan pihak pengurusan terlebih dahulu dengan posisi pemain berkenaan belum diputvskan lagi,” katanya.

Berdasarkan senarai keced3raan yang dialami pemain import TFC, posisi tengah dan pertahanan dijangka akan diberi keutamaan selepas pemain tengah kelahiran Namibia, Shitembi mengalami keced3raan ACL (Ant3rior Cruc!ate Lig4ment) manakala bekas tonggak pertahanan Aston Villa kelahiran Australia, Christopher Herd terp4ksa berehat selama dua bulan selepas menjalani pemb3dahan lutut.

Sumber-MH