Pengesahan Tarikh Liga Malaysia

KUALA LUMPUR: Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) mengesahkan s4ingan Liga Malaysia (Liga M) yang ketika ini sedang berehat akan kembali bersambung pada Julai depan dengan Liga Super akan bermula pada 24 Julai sementara Liga Perdana pada 3 Julai.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ab Ghani Hassan menjelaskan beberapa pindaan jadual terp4ksa dilakukan susulan pembabitan tiga pasukan negara ke s4ingan Asia yang mewajibkan mereka untuk dikuar4ntin selama 14 hari selepas pulang ke tanah air.

Malah, ia membabitkan dua perl4wanan Liga Perdana antara Selangor FC II (SFC II) men3ntang Sarawak United dan Perak FC II bertemu Kelantan FC yang sebelum ini terp4ksa ditunda selain faktor pemain kebangsaan yang turut perlu dikuar4ntin selepas pulang dari Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Bagaimanapun, Ghani tetap melahirkan kegusaran di mana jadual masih akan dipinda jika Konfederasi Bolas3pak Asia (AFC) membuat keputusan meminda tarikh Piala AFC ke tarikh berlainan daripada jadual asal.

“Jika AFC meminda jadual Piala AFC yang membabitkan pasukan Kedah Darul Aman (KDA) dan Terengganu FC (TFC) ke tarikh yang berlainan daripada jadual asal, ia dilihat memberi imp4k kepada penjadualan Liga M dan Piala Malaysia.

“Jadual Liga M tidak boleh dipinda melebihi bulan November berikutan kebanyakan kontrak pemain dan pegawai hanya sah sehingga penghujung November ini. Jumlah perl4wanan Piala Malaysia tidak dapat dikurangkan kerana komitmen MFL terhadap penaja untuk melaksanakan perl4wanan seperti perjanjian.

“MFL menerusi Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) sudah menyatakan secara rasmi kepada AFC supaya sebarang pindaan bagi tuan rumah pertandingan terbabit hendaklah dibuat berlandaskan jadual asal bagi memastikan perangkaan penjadualan liga domestik tidak terj3jas.

“Saya berharap pasukan kekal fokus dan berdisiplin mematuhi operasi prosedur standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak kerajaan sepanjang tempoh Perintah Kaw4lan Pergerakan (PKP),” katanya.

Sumber-BH