Peniaga Did4kwa Buat Hantaran Jel!k Terhadap Sultan Kelantan

JOHOR BAHRU: Seorang peniaga did4kwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tvduhan membuat penghantaran jel!k terhadap Sultan Kelantan Sultan Muhammad V.

Tertvduh, Md Haniff Md Yunos, 40, did4kwa melakukan kesalahan itu pada 14 Disember tahun lalu, kira-kira jam 1.13 petang melalui aplikasi Facebook ‘Haniff Md Haniff Yunos’ di sebuah rumah Taman Seri Austin Hills, Johor Bahru.

Dia mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim, V Mabel Sheela.

Md Haniff did4kwa secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komunikasi yang jel!k sifatnya terhadap Sultan Kelantan dengan niat untuk meny4kitkan hati orang lain.

Profil Facebook itu telah dibaca di Jalan Seri Austin Hills 3/10, Taman Seri Austin Hills, di sini, kira-kira 2.20 petang, hari sama.

Tertvduh did4kwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang boleh dihvkum mengikut Seksyen 233(3) akta sama, yang memperuntukkan hukvman d3nda tidak melebihi RM50,000 atau penj4ra tidak melebihi setahun atau kedua-duanya dan boleh did3nda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesal4han itu diteruskan selepas pensab!tan.

Timbalan Pend4kwa Raya, Lydia Salleh mencadangkan tertvduh yang tidak diwakili peguam diik4t jamin RM25,000 dengan seorang penjamin kerana mengambil kira keg4galan dia hadir pada minggu lalu.

Md Haniff dalam rayuannya memberitahu kegag4lannya hadir ke mahkamah pada minggu lalu kerana mengambil ubat berkaitan peny4kit Bip0lar yang dihidapinya selain tidak cukup wang jaminan.

Hakim, Mabel Sheela kemudian menetapkan wang jaminan RM7,000 dengan seorang penjamin selepas mengambil kira rayuan tertvduh yang menanggung keluarga yang juga suri rumah dan memiliki lima anak berumur antara tiga dan 10 tahun.

Mabel Sheela turut memerintahkan tertvduh melaporkan diri di balai polis berhampiran tempat tinggalnya sebulan sekali dan menetapkan 29 Julai depan untuk sebutan semula kes.

Mabel Sheela turut menasihati tertuduh supaya menukar kata laluan Facebook tertuduh berikutan penyataan tertvduh akaun Facebook miliknya sering dig0dam.

Sumber – BH