Perbezaan Peranan Dua Entiti Tersebut

KUALA LUMPUR: Proses penswastaan yang dilaksanakan Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) kini membolehkan perbezaan peranan yang lebih jelas dapat dilihat di antara Persatuan Bolas3pak Selangor (FAS) dan Selangor FC.

Namun, di sebalik pemisahan dua entiti terbabit, FAS dan Selangor FC akan terus bekerjasama sekalipun mempunyai fokus dalam tugas yang berbeza memandangkan matlamat utama adalah untuk meningkatkan industri bola s3pak Selangor.

Justeru, misi dan visi asal FAS untuk membina sebuah pasukan bola sepak yang mampan dan mampu bersaing di peringkat Asia akan terus kekal diterapkan ke dalam Selangor FC.

Setiausaha Agung FAS yang baharu, Muhammad Izrin Nabil menjelaskan FAS akan memberi tumpuan kepada pembangunan akar umbi Selangor sementara Selangor FC pula akan terbabit dalam pembangunan bola s3pak elit dan pengkomersialan bola s3pak Selangor di peringkat profesional.

Katanya, pembangunan akar umbi itu antaranya membabitkan pendidikan jurulatih, penyeliaan lesen dan mutu pengadil di peringkat negeri selain membangunkan liga dan kejohanan bola s3pak di peringkat negeri termasuk bola s3pak peringkat sekolah, bola s3pak wanita serta pembangunan kelab bola s3pak amatur dan kelab ahli gabungan di Selangor.

“Dengan pemisahan antara kedua-dua entiti ini, pengurusan persatuan akan memberi fokus sepenuhnya dalam memperkasakan bola s3pak negeri Selangor di semua peringkat akar umbi tanpa ter!kat dengan komitmen kepada pasukan utama yang bertanding dalam Liga M.

“FAS akan men3mpuh halangan seperti usaha mengembangkan bola s3pak peringkat akar umbi yang kini sangat terkesan dengan pand3mik COV! D-19. Ia adalah cab4ran besar yang perlu kami lakukan untuk menyuburkan semula program pembangunan bola s3pak di Selangor.

“Jadi, kami memerlukan sokongan penyokong Selangor untuk memastikan agenda ini kembali aktif dan kembali ke landasan yang tepat,” katanya.

Bagi Selangor FC yang kini di bawah teraju Dr Johan Kamal Hamidon selaku Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), mereka akan fokus terhadap aspek pemerkasaan skuad utama Selangor, Selangor II, pasukan futsal Selangor serta program pembangunan skuad Piala Presiden, Piala Belia dan pasukan wanita Selangor.

Sumber-BH