Perlu Dilakukan Mora Supaya JDT Tidak Hil4ng Tar!ng?

JOHOR BAHRU: Aksi lebih berl!ku menanti Johor Darul Ta’zim (JDT) apabila bertandang ke Alor Setar untuk berdepan Kedah Darul Aman FC (KDA FC) pada aksi pusingan kedua Liga Super di Stadium Darul Aman, malam esok.

Walaupun anak didik Benjamin Mora pernah menew4skan skuad kendalian Aidil Sharin Sahak 2-0 ketika aksi pembuka tirai liga dalam s4ingan mer3but Piala Sultan Ahmad Shah, namun itu cerita lama dan prestasi terumb4ng-amb!ng JDT bakal beri kelebihan buat skuad Lang Merah.

Apa tidaknya, skuad yang bergelar Harimau Selatan bagaikan hilang t4ring selepas tew4s 0-1 kepada Terengganu FC pada aksi 24 April lalu dan terbaru hanya sekadar seri 1-1 dengan Kuala Lumpur City FC (KL City FC), Jumaat lalu sekali gus gag4l meraih tiga mata yang disas4rkan dalam setiap perl4wanan.

Untuk pert3mbungan men3ntang KDA FC, pengendali kelahiran Mexico itu perlu segera mer3ncana strategi yang lebih 4mpuh dengan memperkemaskan lagi `set-piece’ yang tampak kurang menjadi bagi membvru j4ringan dan tidak perlu `menggali’ taktik baharu kerana corak permainan yang ditampilkan sudah berkesan.

Ini terbukti apabila setiap kali JDT meraih sep4kan sudut, barisan pemain pasukan itu yang berada di dalam kotak pen4lti law4n gag4l melakukan menjelmakan j4ringan dan pastinya ia merug!kan tatkala peluang mencipta gol menerusi sep4kan sudut cukup tinggi.

Kelibat Arif Aiman Hussain yang kerap diturunkan tampak perlu direhatkan selepas mengh4rungi minit perl4wanan yang begitu lama dan Mora harus menyenaraikan semula Safawi Rasid beraksi dalam skuad utama bagi mengembalikan sentuhan berbis4nya.

Ketika aksi pertama men3ntang KDA FC, Bergson Da Silva belum disenaraikan dan ini peluang terbaik pemain import dari Brazil itu men3bus kembali prestasi suram dalam dua perl4wanan yang dih4rungi selain kelibat Leandro Velazquez harus memiliki kreativiti mencorak gerakan berb4haya.

Sumber-BH