Persoalan Sudah Terjawab

Kuala Terengganu: Terengganu Football Club (TFC) Sdn Bhd men4fikan pengendali Terengganu FC (TFC), Nafuzi Zain direhatkan daripada mengemudi skuad Penyu itu susulan prestasi h4mbar selepas kek4lahan kali ketiga berturut-turut dalam penghujung s4ingan Liga Super.

Malah TFC Sdn Bhd juga men4fikan pengendali kelahiran Kelantan itu bakal berkelana ke kelab baharu sebagaimana yang tersebar di media sosi4l selepas tumpas 0-1 kepada Johor Darul Ta’zim (JDT) di laman sendiri Sabtu lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), TFC Sdn Bhd, Ab Rasid Jusoh menjelaskan berita yang mengaitkan ketua jurulatih direhatkan dan bakal berhijrah bersama pasukan lain adalah p4lsu selain dilihat cuba untuk menj3jaskan fokus pasukan terutama dalam aksi terakhir liga bertemu Penang FC dan juga s4ingan Piala Malaysia.

Beliau juga memandang serius berita yang tidak bertanggungjawab itu yang bukan sahaja boleh menj3jaskan imej pasukan yang sedang berjuang untuk menamatkan aksi liga di kedudukan terbaik malah juga bersama penaja.

“Berkenaan ada berita yang menyatakan pihak pengurusan telah bersetuju untuk merehatkan pengendali TFC pada ketika ini dan beliau mungkin akan berk3lana ke kelab baharu adalah tidak benar.

“Berita berkenaan adalah sengaja direka dan ianya boleh menjej4skan fokus pasukan selain boleh mengakibatkan prestasi dan kedudukan TFC makin mervdum selain bimb4ng perkara ini juga menj3jaskan proses pihak pengurusan dalam kerjasama penajaan dengan rakan-rakan penaja yang berpotensi untuk musim depan.

“Sememangnya kelab mempunyai kaitan rapat antara pasukan, penyokong dan juga rakan kongsi termasuk penaja kerana ianya saling berkait, jadi pihak pengurusan sentiasa memandang serius dalam menjaga keharmonian kelab dan ianya juga tanggungjawab bersama bagi memastikan imej pasukan terus terjaga,” kata Ab Rasid menerusi kenyataan rasmi hari ini.

Mengulas surat tunjuk sebab yang dikeluarkan kepada Nafuzi, beliau menjelaskan perkara itu adalah tindakan kerja biasa bagi menilai prestasi semasa pasukan yang dilihat kurang memuaskan terutama di penghujung s4ingan liga.

“Sebagai pihak pentadbir kelab, kami sentiasa bertegas dan bertanggungjawab berkaitan prestasi pasukan agar ianya berada pada land4san betul mengikut sas4ran yang ditetapkan selain membolehkan pihak pengurusan dan pasukan mencari jalan terbaik bagi mengatasi mas4lah yang timbul.

“Selain itu perkara ini penting bagi kelab bola s3pak yang diswastakan kerana ianya bukan sahaja membabitkan keputusan perl4wanan semata-mata, namun merangkumi banyak aspek dan entiti termasuk kerajaan, penyokong dan rakan penaja yang semestinya ingin melihat keputusan terbaik dapat diterjemahkan,” katanya.

Sumber-MH