Pertahanan Tengah TFC Tidak M3nduga Perkara Tersebut

KUALA TERENGGANU: Pertahanan tengah Terengganu FC (TFC), Muhammad Mohd Fauzi memohon maaf kepada penyokong skuad Penyu dan pasukannya susulan j4ringan sendiri ketika aksi Liga Super men3ntang Kedah Darul Aman (KDA) FC di Stadium Darul Aman, Jumaat lalu.

Pemain berusia 25 tahun itu, berkata dia tidak menduga usahanya menyelamatkan bola hantaran pemain l4wan, Rabih Ataya terkena kaki sendiri sebelum bola berg0lek masuk ke gawang yang kemudian g4gal diselamatkan penjaga gol, Mohd Suhaimi Husin.

“Selepas gol sendiri ketika bertemu pasukan itu (KDA FC) saya rasa ‘down’ sangat. Fikiran terus terbayang kepada peminat setia dan rakan sepasukan, sebab dalam aksi itu kami perlukan j4ringan awal.

“Kami memang sas4rkan untuk merak4mkan kemenangan dan bukannya seri selepas tiga perl4wanan tanpa sebarang kemenangan. Selepas terlalu kec3wa, saya kuatkan m3ntal untuk t3bus semula kesil4pan pada separuh masa pertama. Saya gembira kerana kami berjaya b4ngkit membvru kemenangan 2-1 pada babak kedua,” katanya.

Muhammad yang pernah berguru tiga bulan dalam Liga Perdana Queensland, Australia bersama skuad Harimau Muda A ketika berusia 18 tahun pada 2014 berikrar tidak mahu mengulangi kesil4pan sama pada aksi seterusnya kerana begitu p3rit untuk ditelan.

Dalam perl4wanan kelapan itu, Muhammad Azam Azmi Murad, 20, muncul wira pasukannya apabila mel3dak gol kemenangan skuad Penyu selepas gol pertama dihasilkan peny3rang import kelahiran Brazil, David Da Silva melalui sep4kan penalti.

TFC yang kini mengut!p 15 mata menerusi lapan perl4wanan, menghuni tangga ketiga carta Liga Super di belakang KDA FC yang mengutip 16 mata manakala Johor Darul Ta’zim (JDT) gah di persada liga dengan 20 mata.

Sumber BH