Perubahan Positif Pada Selangor FC

Kuala Lumpur: Penyerang Selangor FC, Ifedayo Olusegun menganggap kehadiran peny3rang baharu JDT, Bergson da Silva sebagai sesuatu yang positif agar dia boleh mempertingkatkan lagi prestasinya bersama Selangor selain lebih bermotivasi bagi mempertahankan gelaran penj4ring terbanyak Liga Super yang dimenanginya, musim lalu.

Menghormati kemampuan peny3rang berusia 30 tahun berkenaan yang sudah menj4ringkan lapan gol dalam enam perl4wanan yang diturunkan, Ifedayo tidak melihat kehadiran Bergson sebagai anc4man malah menjadikan s4ingan Liga Malaysia (Liga M) semakin komp3titif.

Bagi Ifedayo, berdasarkan pengalamannya melihat aksi Bergson ketika turun men3ntang JDT di Stadium Sultan Ibrahim pada 17 Mac lalu, dia mengakui kualiti peny3rang yang dipinjamkan dari kelab Fortaleza itu antara terbaik pernah disaksikan.

Selain Bergson, dia juga menamakan peny3rang Kedah, Kpah Sherman yang sudah menj4ringkan lima gol antara calon bergelar penj4ring terbanyak Liga Super, musim ini.

“Selepas pernah berdepan dengan Bergson dalam perlawanan lalu, dia memang seorang pemain yang bagus dan berkualiti, memang antara peny3rang luar biasa selain Sherman di Kedah.

“Dia (Bergson) sudah melakukan tugasan yang cemerlang bersama pasukannya dengan membantu pasukan dan pujian kepadanya kerana melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang peny3rang.

“Jika kita mahu memenangi sesuatu, tiada jalan mudah sebenarnya dan saya lebih sukakan situasi sebegini kerana akan menuntut saya bekerja keras apabila menyedari ada seseorang yang berada di tahap lebih baik buat masa sekarang.

“Sudah tentu saya akan lebih bermotivasi dan akan men3kan diri saya berikan yang terbaik dalam tiap perl4wanan bagi mendapatkan lebih banyak j4ringan sehingga aksi terakhir.

“Saya tidak mahu terlalu memikirkan mengenai pertahankan gelaran penj4ring terbanyak kerana apa yang jadi sas4ran saya ialah secara purata mahu mendapatkan satu gol dalam tiap perl4wanan yang dilalui selain membantu Selangor meraih kemenangan, ” katanya.

Musim lalu, Ifedayo muncul pemenang Kasut Emas secara keseluruhan selepas menj4ringkan 12 gol dalam 11 perl4wanan selain memenangi gelaran penj4ring terbanyak Liga Super, mengatasi Shahrel Fikri dengan perbezaan dua j4ringan.

Ifedayo mel3dak hatrik ketika membantu Selangor memb3nam cab4ran Perak FC di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang meletakkan dia kini di tangga kedua senarai penj4ring terbanyak dengan lima j4ringan.

Sebelum ini, kemampuannya menjadi sedikit pertik4ian dalam kalangan penyokong Selangor apabila sekadar menj4ringkan dua gol dalam tujuh perl4wanan.

Dalam pada itu, Ifedayo akui Selangor sudah mula menemui prestasi yang konsisten selepas permulaan yang tidak menentu dalam beberapa perlaw4nan awal Liga Super.

“Kami semakin baik dari perl4wanan ke tiap perl4wanan dan kemenangan bertemu Perak menandakan yang pasukan ini berada di satu tahap lebih baik ketika t3was kepada Kedah.

“Saya rasakan perubahan yang semakin positif dalam Selangor kerana keserasian sesama kami tampak kian meningkat, cuma keputusan saja belum memihak kami.

“Pasukan ini mempunyai ramai pemain baharu, begitu juga pemain muda selain sistem yang berbeza berbanding musim lalu, jadi semua perkara ini akan mengambil sedikit masa sebelum sesuatu yang hebat mampu berlaku, ” katanya.

Sumber MH