Polis Perlu Butiran K3s Anak Jutawan Ini

Ipoh: Siasatan terhadap video tul4r memaparkan seorang remaja perempuan bawah umur yang juga anak jutawan kosmetik memandu kereta sudah dirujuk kepada Pengarah Pend4kwaan Negeri (PPN) untuk tindakan lanjut.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasan Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak, Superintendan Zakaria Abd Rahman berkata, terdapat beberapa perkara lain yang memerlukan pengesahan sebelum kertas siasatan dilengkapkan.

Menurutnya, antaranya pengesahan daripada pihak berwajib mengenai pemilik sebenar akaun Facebook yang mula menul4rkan semula video pada 2018 itu.

Katanya, selain itu butiran lengkap seperti model dan nombor pendaftaran kereta yang dipandu remaja itu ketika kejadian kerana ia tidak tertera menerusi video yang ditul4rkan.

“Biarpun pelaku sudah dikenal pasti dan tampil mengakui kesal4hannya termasuk melalui temubual di media massa, namun sekiranya sam4n dikeluarkan tanpa butiran lengkap maka ia dikhuatiri pelakunya akan meny4man kita (polis) kembali.

“Setakat ini polis masih belum mengeluarkan sebarang sam4n atau kom4aun terhadap remaja terbabit di samping kejadian itu yang berlaku kira-kira dua tahun lalu turut menyuk4rkan siasatan,” katanya ketika ditemui di IPK Perak, di sini, hari ini.

Terdahulu, media melap0rkan polis membuka kertas siasatan mengenai tindakan remaja berkenaan yang memandu kereta di kawasan Meru Hills, di sini.

Siasatan k3s dibuat mengikut S3ksyen 39(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu membenarkan pem4ndu bawah umvr memandu kenderaan dan S3ksyen 26(1) akta sama kerana memandu t4npa lesen.

Sementara itu, dalam temubual sebuah portal berita tempatan, remaja berkenaan mengakui kesal4hannya.

Menurutnya, kejadian berlaku ketika dia bersama ibunya dalam perjalanan dari masjid untuk pulang ke rumah membabitkan jarak kira-kira dua kilometer.

Sumber-MH