Polis Terima Lima Laporan Wartawan Al-Jezeera Berhubung Layanan Warga Asing

POLIS menerima lima laporan berkaitan dokumentari agensi berita antarabangsa Al Jezeera berhubung layanan terhadap warga asing ketika negara mem3rangi pand3mik Covid-19 sejak 10 Jun lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, pihaknya sudah mengenal pasti individu yang terbabit bagi membantu siasatan berhubung kes itu.

“Wartawan Al Jazeera dan semua yang terbabit dalam membuat liputan berita berkenaan akan dipanggil dalam masa terdekat.

“Pihak polis menyiasat perkara berkenaan mengikut S3ksyen 4(1) Akta Hasvtan 1948, Seksyen 500 Kanun Kes3ksaan kerana menyiarkan berita fi+nah dan S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menyal4hgunakan rangkaian perkhidmatan tidak wajar,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Huzir berkata, pihaknya sudah memulakan siasatan berhubung laporan berkenaan.

“Laporan yang tidak berasas dan berat sebelah berkenaan menimbulkan kegvsaran dan kebimb4ngan majoriti rakyat negara ini seolah-olah kerajaan begitu berlembut dengan pihak berkenaan apabila mereka menyiarkan berita yang tidak benar mengenai kejayaan kerajaan menangani penvlaran wab4k Covid-19.

“PDRM ingin menegaskan bahawa tidak ada pihak yang akan terlepas daripada sebarang tindakan undang-undang sekiranya ada cubaan dari pihak tertentu untuk membvrukkan imej Malaysia di mata dunia,” katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dilaporkan berkata polis akan memanggil pengendali Al Jazeera dan wartawannya yang berkaitan dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

Menurutnya, siasatan akan dilakukan menurut beberapa peruntukan undang-undang di bawah Kanun Kes3ksaan dan Akta Hasvtan.

“Kita akan tengok dari sudut undang-undang selepas dia menjawab soalan-soalan,” katanya.

Sumber-MH