Resepi Sebenar Kejayaan Sesebuah Pasukan

Kuala Lumpur: “Terdapat dua jenis manusia dalam industri bola s3pak, mahu berjaya atau menjadi terkenal. Ia bukan perkara yang t3ruk, namun pol!tik boleh mervntuhkan bola s3pak negara.”

Demikian pandangan pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menegaskan bola s3pak negara tidak akan memiliki masa depan jika ia masih lagi dipimpin oleh ahli pol!tik.

Katanya, industri bola s3pak boleh terj3jas kerana segelintir orang pol!tik hanya mahukan publ!siti untuk kepentingan peribadi.

Malah, kedudukan mereka dalam sistem bola s3pak hanyalah bersifat sementara dan kebanyakan mereka tidak memahami mengenai bola s3pak.

“Ahli p0litik memiliki tugas yang tersendiri, jadi mereka tidak boleh menguruskan bola s3pak yang ada menguruskan pasukan sekalipun, mereka tidak memiliki kesan untuk jangka masa panjang kerana mereka adalah ahli pol!tik.

“Keutamaan harus diletakkan kepada pasukan dan kelab. Jika tidak mengetahui cara untuk mengendalikan pasukan, lebih baik tugas itu diberikan kepada mereka yang selayaknya yang boleh bertugas sepenuh masa untuk bola s3pak.

“Di Johor, saya memiliki pasukan pengurusan yang hadir daripada sukan bola s3pak, Pengarah Teknikal dan Pengarah Sukan JDT adalah bekas pemain dan mereka amat mengenali situasi yang perlu dilalui dalam bola s3pak.

“Jadi kepada ahli-ahli pol!tik yang terlibat, saya berasakan lebih baik mereka mengutamakan tugas kepada rakyat dan negeri dan memberikan bola s3pak kepada pihak yang arif dalam perkara ini,” katanya ketika ditemubual oleh stesen televisyen swasta tempatan semalam.

Ketika ini, beberapa pasukan Liga Malaysia (Liga-M) dilihat masih diuruskan oleh ahli pol!tik yang juga Menteri Besar di negeri masing-masing, contohnya Kedah, Melaka, Perak dan lain-lain.

Jelas Tunku Ismail lagi, pengurusan kewangan yang betul juga adalah resepi sebenar kejayaan sesebuah pasukan.

“Bagi saya, pengurusan kewangan amat penting dan tidak semestinya dengan adanya boleh digunakan sesuka hati sahaja,” katanya.

Sumber-MH