Romb4kan Kecil Tidak Mengh4lang JDT Terbang Tinggi

Iskandar Puteri: Johor Darul Ta’zim (JDT) terus gah di persada liga selepas mudah memb3nam Petaling Jaya City FC (PJ City FC) 3-0 pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, sebentar tadi.

Kemenangan itu juga memastikan skuad Harimau Selatan mengumpul 20 mata selepas melakar enam kemenangan dan dua keputusan seri membolehkan pasukan itu menjarakkan empat mata dengan penc4bar terdekat Kedah Darul Aman FC (KDA FC) yang dim4lukan Terengganu FC (TFC) 1-2 pada aksi di Stadium Darul Aman, semalam.

Skuad kendalian Benjamin Mora melakukan romb4kan kecil di bent3ng pertahanan selepas Mauricio Nascimento diket3pikan akibat pengg4ntungan satu perl4wanan kerana menerima tiga kad kuning menyaksikan Aidil Zafuan Abd Radzak bergandingan bersama Adam Nor Azlin di posisi itu.

Kesungguhan tuan rumah memburu kemenangan pada perl4wanan itu bermula seawal minit kedua apabila bola sep4kan lintang Ariffv Aiman Mohd Hanafi membolehkan Gonzalo Cabrera yang tidak dik4wal men4nduk kemas bola men3waskan penjaga gol, Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi yang sekadar melihat bola men3rjah j4ring.

JDT menambah j4ringan selepas b3nteng pelawat gagal mengeluarkan bola dari kawasan bah4ya pada minit ke-20 untuk membolehkan Bergson Da Silva mer4mpas bola sebelum mer3mbat bola leret di luar kotak pen4lti tepat ke penjuru kiri gol men3waskan Kalamullah Al-Hafiz.

JDT menambah derita PJ City FC apabila Bergson mencetak gol kedua peribadi pada minit ke -30 selepas gerakan menarik dilakukan Cabrera yang mengump4n tepat kepada pemain dari Brazil itu sebelum mer3mbat bola leret menew4skan Kalamullah.

Bergson yang berada di tahap permainan memuaskan dalam perl4wanan itu hampir mencipta j4ringan hatrik pada minit ke-57 selepas bertindak mer3mbat bola dari jarak 30 meter tepat ke gawang gol pelawat tapi Kalamullah sempat melayangkan badan untuk men3pis bola keluar.

Kedudukan 3-0 kekal sehingga tamat perl4wanan malah turut mengekalkan r3kod tanpa kalah selepas mengh4rungi aksi kelapan liga.

Sumber MH