Sabah FC Gunakan Peluang Sebaiknya

Kota Kinabalu: Sabah Football Club (FC) b4ngkit daripada ketinggalan sebelum memb3nam Perak FC 2-1 dalam aksi Liga Super di Stadium Likas, di sini, sebentar tadi.

Permainan agak seimbang pada 15 minit pertama permainan dengan tiada cubaan bah4ya dilakukan kedua-dua pasukan walaupun Sabah FC dilihat beberapa kali menc3maskan kubu pelawat.

Pada minit ke-20, Saddil Ramdani memiliki peluang baik selepas menerima hantaran Mohd Amri Yahya, namun, cubaan kaki kirinya lem4h dan bola terus ke dak4pan penjaga gol.

Seminit kemudian, Amri pula memiliki peluang hasil hantaran lintang Mohd Azzizan Nordin, bagaimanapun, bekas pemain kebangsaan itu tidak sempat men4nduk bola berkenaan yang sedikit d3ras.

Pada minit ke-26, Perak FC mendiamkan Stadium Likas selepas berjaya memperoleh gol pertama hasil sep4kan percuma cantik daripada Nazirul Naim Che Hashim bagi menjadikan kedudukan 1-0.

Ters3ntak dengan j4ringan itu, Sabah menggandakan usaha untuk membvru gol penyamaan namun ser4ngan bah4ya mereka gag4l diterjemahkan kepada j4ringan.

Pada minit ke-29, penjaga gol Perak FC Muhammad Hafizul Hakim bertindak cemerlang menvmbuk keluar cubaan deras Alto Linus dari jarak jauh.

Amri juga sekali lagi mempunyai peluang baik pada minit ke-37 namun beliau g4gal membuat penyudah baik selepas mendapat hantaran Azzizan di dalam kotak pen4lti dan kedudukan 1-0 itu kekal sehingga tamat babak pertama.

Bermula separuh masa kedua, Perak FC dilihat g4rang di awal permainan apabila memiliki dua peluang awal.

Pada minit ke-46, kecu4ian penjaga gol tuan rumah, Robson Rendy Rining hampir membuatkan pintu golnya sekali lagi b0cor namun Careca yang berjaya meny4mbar hantaran Robson gag4l menemui sas4ran yang diharapkan.

Dua minit kemudian, Careca sekali lagi mencem4skan pintu gol Sabah FC namun kali ini Robson bertindak cemerlang menyelamatkan keadaan.

Pada minit ke-65, gol yang dicari Sabah FC akhirnya menjelma hasil cubaan cantik Amri selepas menerima hantaran Alto bagi menjadikan kedudukan 1-1.

Lima minit kemudian, Leandro melakukan sep4kan percuma cantik namun Robson sekali lagi berjaya menyelamatkan pintu golnya.

Pada minit ke-79, pemain import Sabah FC, Levy Madinda yang dimasukkan pada babak kedua muncul wira apabila sep4kan percuma leretnya terus menew4skan penjaga gol l4wan bagi menjadikan kedudukan 2-1 dan ia kekal sehingga pengadil perl4wanan meniupkan wisel penamat.

Sumber-MH