Sabah FC Perlu Ketepikan Masalah Agar Fokus Tidak Terg4nggu

Kota Kinabalu: Beberapa jam sebelum s3pak mula bertemu Penang Football Club (FC), pengendali Sabah FC, Kurniawan Dwi Yulianto mahu anak didiknya fokus untuk cuba membawa pulang tiga mata malam ini.

Katanya, pertanyaan segelintir penyokong terutama isu gaji pemain yang tul4r di media sosi4l, baru-baru ini perlu diketepikan bagi memastikan fokus pemain tidak terg4nggu.

“Mungkin ramai yang bertanya. Kita hanya mahu fokus perl4wanan ini dan seboleh-bolehnya perkara ini akan cuba diket3pikan,” katanya.

Tul4r di media sosi4l berhubung gaji pemain yang dikatakan tertungg4k dua bulan malah dua tongg4k utama Sabah FC iaitu ketua pasukan, Rawilson Batuil dan Mohd Azzizan Nordin tidak dibawa bersama ke Pulau Pinang, dipercayai berkaitan dengan isu terbabit.

Sementara itu, Kurniawan berkata mereka bertekad untuk b4ngkit memenangi perl4wanan malam ini bagi men3bus kekec3waan tew4s kepada Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Likas, Selasa lalu.

Katanya, kekal4han di tempat sendiri sangat mengec3wakan dan mereka mahu pastikan ianya tidak berulang

“Kita sangat yakin dengan komitmen pemain dan kita telah persiapkan diri untuk men3ntang Penang FC dengan 100 peratus aksi terbaik. Saya juga memohon doa semua agar segala yang dirancang berjalan lancar sekali gus Sabah FC mampu meraih tiga mata,” katanya.

Menurut Kurniawan, bertemu dengan Penang FC salah satu lagi cab4ran besar buat mereka kerana pasukan tuan rumah pastinya tidak mahu terc!cir mata.

“Apa yang penting semua pemain mengikut perancangan serta fokus bermain sebagai satu pasukan. Saya yakin dengan kemampuan pasukan sendiri (Sabah FC),” katanya.

Sumber MH