Sabah FC Terus Gunakan Peluang Sebaiknya

Kota Kinabalu: Dua gol pemain berpengalaman, Mohd Amri Yahyah berjaya membantu Sabah Football Club (FC) memb3nam Melaka United 3-1 dalam aksi Liga Super di Stadium Likas, di sini, sebentar tadi.

Aksi awal separuh masa pertama menyaksikan permainan agak menarik apabila banyak ser4ngan bah4ya dilakukan kedua-dua pasukan khususnya Sabah FC.

Sabah FC tidak perlu menunggu lama untuk mencetak gol pertama apabila pemain berpengalaman, Amri men4nduk masuk sep4kan sudut Saddil Ramdani pada minit ke-6 bagi menjadikan kedudukan 1-0.

Ters3ntak dengan j4ringan itu, Melaka United cuba mencari gol penyamaan yang pantas dan hampir memperoleh pada minit ke-7, namun, remb4tan dari luar kota pen4lti Sony Norde hanya sedikit ters4sar.

Seminit kemudian, giliran peny3rang import Sabah FC, Sam Johnson melakukan cubaan dari luar kotak pen4lti tetapi ia juga tidak menepati sas4ran.

Pada minit ke-16, Mohd Azzizan Nordin menj4ringkan gol kedua buat Sabah FC hasil satu remb4tan cantik di dalam kotak pen4lti selepas dia melepasi kaw4lan seorang pertahanan l4wan bagi menjadikan kedudukan 2-0.

Melaka United mempunyai peluang baik untuk membuka akaun j4ringan namun remb4tan Alex Dos Santos pada minit ke-27 berjaya dih4lang penjaga gol Sabah, Robson Rendy Rining dan kedudukan 2-0 itu kekal sehingga tamat separuh masa pertama.

Bermula babak kedua, sentuhan Amri pada minit ke-47 sekali lagi menghadirkan kegembiraan buat penyokong tuan rumah melalui sep4kan akrob4tik selepas menerima hantaran Park Taesu terus menew4skan penjaga gol Melaka United bagi menjadikan kedudukan 3-0.

Walaupun ketinggalan tiga gol, pasukan pelawat tidak putus asa untuk mencari gol namun beberapa ser4ngan bah4ya termasuk sep4kan percuma Norde pada minit ke-59 yang g4gal menemui sas4ran.

Pada minit ke-65, gol yang dicari-cari Melaka United akhirnya muncul hasil j4ringan Mohd Fakhrullah Rosli yang menyempurnakan bola munt4h daripada Robson bagi menjadikan kedudukan 3-1.

J4ringan itu ternyata menyunt!k semangat Melaka United untuk terus membvru gol menerusi beberapa lagi ser4ngan namun kek3ntalan barisan pertahanan yang dikemudi Risto Mitrevski dan Rawilson Batuil mengg4galkan usaha pasukan pelawat itu.

Pada minit ke-80, Johnson mempunyai peluang untuk menambah j4ringan buat Sabah FC namun penjaga gol l4wan berjaya menyelamatkan remb4tan kaki kirinya.

Kedudukan 3-1 itu kekal sehingga pengadil perl4wanan, Zulkarnain Zakaria meniupkan wisel penamat.

Dengan kemenangan itu, Sabah FC kini mengumpul 16 mata hasil daripada empat kemenangan, empat seri dan empat kekal4han.

Sumber-MH