Safawi Perlu Profesional

“Saya perlu profesional,” Demikian reaksi peny3rang sensasi Johor Darul Ta`zim (JDT), Safawi Rasid ketika ditanya perasaannya selepas jar!ngan tunggalnya memusn4hkan impian pasukan negeri kelahirannya, Terengganu FC (TFC) untuk mengut!p sekurang-kurangnya satu mata di laman sendiri dalam aksi ketujuh Liga Super.

Pada perlaw4nan yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, di Gong Badak, Jumaat lalu, Safawi yang juga antara peny3rang terbaik kebangsaan ketika ini mel3dak gol kemenangan pasukannya 1-0 pada minit kelima selepas kes!lapan komunikasi antara pert4hanan TFC dengan penjaga gol.

Pemain berusia 23 tahun berasal dari Dungun itu berkata, kerjasama daripada rakan sepasukan yang sentiasa memberi dorongan semangat adalah antara faktor dia mampu beraksi dengan baik setiap kali disenaraikan dalam kesebelasan utama.

“Dalam mana-mana sukan kita perlu profesional iaitu kita beraksi dengan bersungguh-sungguh dengan pasukan yang kita wakili walaupun saya berasal dari negeri Terengganu.

“Sekarang saya bekerja dengan JDT, jadi saya perlu profesional, tapi kemenangan itu turut dibantu rakan sepasukan sekali gus mendapat tiga mata bagi menjarakkan lagi kedudukan dengan pasukan di tangga kedua liga, ” katanya ketika ditemui selepas tamat perl4wanan yang menyaksikan pasukan TFC dibimbing Nafuzi Zain terp4ksa akvr kek4lahan itu walaupun beraksi dengan baik.

Berdasarkan kedudukan terkini, juara Liga Super enam kali berturut-turut itu kini terus g4h mendahului liga dengan mengumpul 19 mata, manakala Terengganu di kedudukan kelima dengan 10 mata.

Sumber-MH