Safee Masih Belum Berk4rat

Kuala Lumpur: Siapa kata bekas peny3rang kebangsaan, Safee Sali dah berk4rat dan tamat tempoh apabila dia sebaliknya membuktikan bahawa dirinya masih memiliki sentuhan berb!sa di depan gawang l4wan.

Ia terbukti dalam aksi men3ntang Kedah Darul Aman FC (KDA FC) yang juga calon naib juara Liga Super musim ini di mana peny3rang veteran berusia 37 tahun itu mel3dak satu daripada dua gol yang dij4ringkan KL City malam kelmarin.

Pada aksi yang berlangsung di Stadium Bolas3pak Kuala Lumpur, Cheras itu, tuan rumah meraih kemenangan 2-1 bagi membolehkan mereka mempert4hankan r3kod bersih tanpa kek4lahan di gelanggang sendiri sepanjang musim ini.

Sudah pasti individu paling gembira dengan aksi Safee adalah pengendali pasukan, Bojan Hodak yang mengakui bekas pemenang kasut emas Piala AFF 2010 itu masih memiliki kualiti sebagai peny3rang tulen.

“Walaupun ada yang menyangka dia (Safee) sudah tidak sesuai untuk bermain di Liga Super dan dilihat lebih sesuai di Liga Perdana, tetapi dia membuktikan sebaliknya.

“Di mana sepanjang 45 minit babak pertama, dia menunjukkan kualiti yang bagus dan dia tahu bila masa sesuai untuk menonjolkan dirinya dan bila nak j4ringan gol.

“Safee tahu bagaimana untuk bermain…dia menggunakan peluang (beraksi) dengan baik dan masih berkualiti,” katanya pada sidang media selepas perl4wanan kedua-dua pasukan.

Dalam aksi itu, skuad Warga Kota terlebih dulu mendahului menerusi sep4kan pen4lti Romel Morales pada minit keenam sebelum Safee mel3dak dengan gol kedua di minit k-26.

Pelawat tidak mengaku kal4h apabila peny3rang import, Tchetche Kipre merap4tkan kedudukan lapan minit kemudian namun keputusan 2-1 itu kekal hingga tamat aksi.

Sumber-MH