Sarawak United Semakin Gar4ng

Melaka: Sarawak United mel0njak ke tangga teratas Liga Perdana selepas berjaya mengatasi Johor Darul Ta’zim II (JDT II) 1-0 di Stadium Hang Jebat , Paya Rumput sebentar tadi.

J4ringan peny3rang kebangsaan Norshahrul Idlan Talaha lima minit sebelum tamat sudah cukup untuk Sarawak kembali unggul di persada liga.

Malah kek4lahan meng3jut kepada PDRM 0-2 di gelanggang sama dua minggu lalu jelas menjadi pengajaran buat anak buah jurulatih E Elavarasan untuk bertindak lebih agr3sif pada s4ingan kali ini.

Beraksi di padang basah dengan pergerakan bola yang kerap ters3kat selepas hujan lebat bagaimanapun bukan hal4ngan untuk aksi men4rik kedua-dua pasukan.

Hasilnya seawal minit ke-5 percubaan Christe Jayaselan mengg3gar palang pelawat sementara remb4tan Nur Shamie Iszuan Amin pada minit ke- 11 berjaya diselamatkan penjaga gol JDT II, Muhammad Haziq Nadzli.

Selebihnya, pelawat lebih banyak mengu4sai permainan sehingga men3kan Sarawak yang lebih banyak berkubu di kawasan sendiri.

Bagaimanapun, percubaan pelawat menerusi Fernando Otega pada minit ke-41 dan t4ndukan Muhamad Firdaus Ramli seminit selepas itu gag4l mem3cah kebvntuan j4ringan.

Babak kedua memperlihatkan aksi seimbang buat kedua pasukan dalam usaha mereka meraih j4ringan pendahuluan namun setiap gerakan gag4l membuahkan hasil.

Ia termasuk remb4tan Jayaselan buat Sarawak (m-60) dan dua percubaan JDT menerusi Mahammad Firdaus m-67 ters4sar diikuti sep4kan Stuart Wilkin (m-70) berjaya dit4ngkap kemas penjaga gol tuan rumah Mohd Sharbinee Allawee.

Peluang terbaik buat skuad Borneo hadir menerusi Norshahrul pada minit ke-73 namun remb4tan dari dalam kotak pen4lti itu berjaya ditepis Haziq.

Namun pengalaman jelas memb4taskan usaha JDT II untuk mel3dak j4ringan walaupun menguasai permainan dengan akhirnya Norshahrul berjaya mer3mbat kenc4ng.

Gol kemenangan pada minit ke-85 untuk mengut!p mata maksimum di laman sendiri. Keputusan itu menyaksikan Sarawak melompat ke persada liga dengan mengumpul 20 mata memint4s Negeri Sembilan yang kini di tangga kedua dengan 18 mata.

Sumber-MH