Satu Lagi Pandangan Tentang Isu Ini

Kuala Lumpur: Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) masih belum melihat lap0ran rasmi daripada pegawai perl4wanan berhubung isu perg4duhan membabitkan pegawai dan pemain Kedah Darul Aman FC (KDA FC) dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Darul Aman, Selasa lalu.

Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam berkata, pihaknya akan mengambil tindakan kepada mana-mana individu sekiranya terdapat keperluan untuk berbuat demikian.

Namun katanya, berdasarkan rak4man perl4wanan, beliau menyifatkan ins!den berkenaan adalah perkara biasa dalam bola sep4k terutama apabila membabitkan aksi tumpuan dua pasukan di tangga teratas liga.

Saya belum tengok sendiri lap0ran (komisi0ner) perl4wanan, tetapi itu saya tak melihat ia satu isu besar. Hanya dua pihak bert3mbung dalam aksi yang cukup penting, di mana dua pasukan yang berada di tangga teratas liga dan sep4kan pen4lti di hujung permainan…itu semua renc4h dalam perl4wanaan dua pasukan yang bers4ing untuk kejuaraan liga.

“Kadangkala ia berlaku juga dalam perl4wanan bola sep4k di seluruh dunia, saya tak rasa perlu kita hang4tkan isu di luar padang dan saya percaya dalam sidang media pun kedua-dua jurulatih cukup profesional mengulas ins!den itu.

“Saya boleh nyatakan saya sendiri belum tengok lap0ran, tetapi kalau lap0ran oleh pegawai perl4wanan atau pengadil FAM (wujud ins!den pergaduhan) kita akan ambil tindakan jika perlu,” katanya.

Arena Metro hari ini melap0rkan, Presiden Persatuan Bolas3pak Kedah (KFA), Muhammad Sanusi Md Noor kec3wa dengan budaya ala sams3ng dalam kalangan pemain dan jurulatih ketika aksi membabitkan KDA dan JDT, Selasa lalu.

Ins!den tegang antara kedua-dua pasukan berkenaan berlaku sebaik tamat babak pertama dengan pemain dan jurulatih JDT dilihat men3rpa ke kawasan tempat bangku simpanan KDA dan terc3tus per4ng mulut antara kedua-dua pihak.

Suasana pan4s dan teg4ng berkenaan dilihat terus berlaku hingga di luar padang sewaktu pemain mahu memasuki laluan ke bilik persalinan dan akhirnya sebelum perl4wanan bersambung semula, suasana kembali tenang dengan melihat ketua jurulatih KDA, Aidil Sharin Sahak bersalaman dengan pemain JDT.

Kejadian itu turut disaksikan Muhammad Sanusi yang hadir mengiringi Tunku Bendahara Kedah, Tan Sri Tunku Abdul Hamid Thani Ibni Almarhum Sultan Badlishah, berangkat ke Stadium Darul Aman.

Sumber-MH