Satu Pengalaman Berharga Buat Sabah FC

Johor Bahru: Walaupun t3was 0 – 2 kepada JDT II dalam perl4wanan persahabatan kedua malam tadi, namun ia memberikan pengalaman berharga buat Sabah FC.

Ketua Jurulatihnya Kurniawan Dwi Yulianto berkata, Sabah FC sengaja menurunkan pemain yang jarang bermain untuk dua sebab iaitu melihat tahap kecergasan serta keyakinan mereka.

Katanya, men3ntang pasukan JDT II memerlukan mereka bermain dalam tek4nan tinggi sekali gus ingin melihat bagaimana mereka keluar daripada tek4nan berkenaan.

“Ternyata memang banyak sekali yang harus kita perbaiki. Ini perlu diambil perhatian bagaimana mereka (pemain) harus lebih yakin tidak cepat hilang bola.

“Saya percaya dengan kemampuan para pemain, mereka sebenarnya bisa tapi memang berat la.. sebab perl4wanan pertama mereka ini tentu pemain akan merasa tek4nan,” katanya.

Kurniawan berkata, bukan keputusan perl4wanan yang dilihat tetapi bagaimana mereka (pemain) keluar daripada tek4nan untuk perl4wanan seterusnya men3ntang PJ City FC nanti.

Mengulas mengenai corak permainan Josip (Yoyo) dan Nazirul, menurutnya, kedua-dua pemain ini perlu mencipta keserasian segera bersama pasukan Sabah FC.

“Terus terang kami masih punya jangkaan yang lebih tinggi melihat game yang pertama dan berharap di perl4wanan sebenarnya nanti l4wan PJ City FC mereka beraksi dengan kemampuan terbaik mereka,” katanya.

Bagaimanapun, Kurniawan berpuashati corak permainan dan prestasi empat pemain daripada skuad U22 sekali gus mereka mempunyai masa depan yang baik bersama pasukan senior.

“Setakat ini saya puas hati kerana mereka bisa menyatu dengan pemain yang lain mereka tidak gugvp.. kemudian mengerti apa yang jadi perancangan kita. Jadi mereka punya harapan yang sangat baik ke depan, tinggal saja di mana mereka kerja lebih k3ras lagi,” katanya.

Kurniawan menambah, beliau sudah mempunyai perc4turan untuk menurunkan kesebelasan utama men3ntang PJ City FC kelak.

Sumber-MH