Sedih “Keterujaan Berakhir Dengan Trag3di”

KOTA BHARU: Keterujaan dapat kembali ke laut selepas sekian lama tidak dibenarkan berbuat demikian susulan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan (PKP), rupanya berakhir dengan trag3di buat Wan Aminuddin Wan Hussin, 63.

Adiknya, Wan Mohd Tajuddin, 43 berkata, abangnya yang menguruskan aktiviti mencandat sotong malam tadi disebabkan pengalamannya di laut selain mengenali pemilik bot.

“Untuk aktiviti mencandat sotong kali ini, abang saya yang menguruskannya memandangkan dia berpengalaman dan mengenali pemilik bot.

“Abang sangat teruja untuk keluar mencandat sotong kali ini selepas sekian lama tidak dibenarkan keluar sepanjang PKP, tak sangka keterujaannya bertukar trag3di,” katanya.

Wan Mohd Tajuddin berkata, abang sulungnya itu keluar rumah selepas solat Zuhur dan sempat dua kali berpatah balik ke rumah gara-gara tertinggal telefon dan r0kok.

“Saya dan abang tinggal bersama-sama selepas abang kem4tian isteri 23 tahun lalu. Kami sempat berborak dan saya melihat Muhammad Zaki Mohd Nordin, 32, yang turut terk0rban dalam kejadian itu datang ke rumah mengambil abang.

“Keterujaan abang untuk mencandat sotong kali ini lain macam, mungkin kerana sudah beberapa bulan tidak dibenarkan ke laut, malah aktiviti kali ini disertai rakan-rakan sekampung,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Dalam kejadian jam 8.30 malam tadi, bot yang dinaiki 20 pemancing termasuk tek0ng terb4lik dib4dai ribvt akibat ombak besar di kawasan perairan Kuala Kemasin, Bachok. Kejadian itu mer4gut empat ny4wa manakala 12 lagi selamat manakala empat lagi masih hilang.

Mengulas lanjut katanya, dia mengetahui kejadian itu jam 2 pagi sebelum berg3gas ke HRPZ II memandangkan may4t abangnya antara yang terawal ditemui.

“Walaupun sedih dengan pemergian meng3jut ini, kami sekeluarga reda dengan apa yang berlaku. Abang saya meninggalkan tiga anak,” katanya.

Sumber-MH