Selaras Dengan Statusnya Yang Terbaik

KUALA LUMPUR: Selaras dengan statusnya sebagai antara stadium terbaik di negara ini, Stadium Sultan Ibrahim di Johor, kini turut dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan bagi pemain dan penyokong yang hadir menyaksikan perl4wanan di situ.

Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam kenyataan menerusi akaun Facebook rasminya, Johor Southern Tigers menjelaskan kelab itu sentiasa memastikan keselamatan pemain dan penyokong berada pada tahap terbaik dengan menyediakan 20 mesin AED di sekeliling stadium.

Katanya, kemudahan berkenaan adalah mesin per3ntak jantung yang boleh digunakan pihak perubatan dan pasukan keselamatan ketika kec3masan jika terjadi ser4ngan jantung kepada pemain mahupun penyokong.

“Mesin AED yang terdapat di sekeliling stadium menjadi antara faktor yang menyelamatkan pemain Denmark, Christian Eriksen yang tiba-tiba reb4h ketika perl4wanan peringkat Kumpulan B Euro 2020.

“Marshall Stadium JDT juga semuanya sudah dilatih untuk menggunakan alatan ini sekiranya berlaku kec3masan sementara menunggu bantuan paramedik dan ambulans,” kata kelab itu.

Ins!den membabitkan Erikson mendapat perhatian peminat bola sep4k seluruh dunia selepas dia reb4h ketika aksi men3ntang Finland dalam k3mpen Euro 2020 Kumpulan B di Stadium Parken, Copenhagen, Denmark semalam.

Sumber-BH