Seorang Pengangur Kant0i Menyamar

KLANG – Kegiatan seorang lelaki yang melakukan pem3rasan dengan menyamar sebagai anggota polis terb0ngkar selepas diberkas di Jalan Pandamaran Jaya, Pelabuhan Klang, di sini Rabu lalu.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli berkata, susp3k yang menaiki sebuah motosikal telah pergi ke sebuah rumah yang didiami m4ngsa lelaki warga Indonesia berusia 52 tahun kira-kira jam 9 malam di kawasan tersebut dengan memperkenalkan diri sebagai polis.

“Susp3k telah menget0k pintu rumah dan menyuruh m4ngsa yang bekerja sebagai buruh binaan membuka pintu tanpa memberitahu sebarang tujuan.

“M4ngsa yang curiga serta t4kut kemudian terus menghubungi pihak polis untuk meminta bantuan,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata, sepasukan anggota Unit Kereta Peronda Polis (MPV) kemudiannya berg3gas ke lokasi kejadian dan berjaya men4han susp3k.

Katanya, siasatan awal mendapati susp3k yang bergerak secara sendirian telah datang ke rumah m4ngsa sebanyak tiga kali.

“Ketika kejadian pertama, susp3k bertindak mem3ras ugut wang sebanyak RM1,500 kerana mend4kwa terdapat pendatang asing tanpa izin (PATI) di rumah berkenaan.

Tegasnya, susp3k berusia 38 tahun itu dir3man selama tiga hari untuk sias4tan di bawah S3ksyen 384 K4nun Kes3ksaan dan S3ksyen 170 Kanvn Kes3ksaan.

Sumber-SH