Seramai 10 Saksi Diambil Keterangan

Johor Bahru: Seramai 10 saksi sudah diambil keterangan berhubung kem4tian anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas dipercayai t3rjun dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, ia membabitkan dua pegawai ATM, tujuh anggota pangkat rendah ATM serta seorang awam.

Katanya, laporan awal b3dah si4sat mendapati tiada kec3deraan fizikal dan pend3raan yang boleh dikaitkan dengan kem4tian Allahy4rham Abdul Aziz Aznam, 20.

“Lap0ran awal b3dah si4sat mendapati tiada kec3deraan luar atau tiada unsur-unsur jen4yah, polis masih lagi menunggu lap0ran penuh makmal.

“Setakat ini itu yang kita ada. Ia termasuk keterangan daripada seorang saksi juga anggota tentera yang nampak m4ngsa lari dan l0mpat dari tingkat tiga,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata, sias4tan polis mendapati m4ngsa dipercayai lar! daripada tugas selama 218 hari iaitu selepas dia tamat latihan asas ketenteraan, kemudiannya mengikuti latihan asas komando pasukan Grup Gerak Khas (GGK) ATM.

“Mungkin di situ ada isu berkaitan dengan daya tahan untuk melalui kursus-kursus yang l4sak, mungkin situ ada tek4nan psik0logi, memang latihan pasukan khas ini agak l4sak,” katanya.

Terdahulu, pada 29 Ogos lalu, Abdul Aziz mengalami kec3deraan p4rah di kepala dan badan selepas dipercayai cuba memb0nuh diri dengan t3rjun dari tingkat tiga bangunan kediaman di Kem Majidee, Batu Pahat.

M4ngsa dirawat di Unit Rawatan R4pi (1CU) Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, namun men!nggal dvnia kira-kira jam 2.30 petang, 6 September lalu.

Sumber-MH