Status Penyokong Ke Stadium

Kuala Lumpur: Penyokong pasukan Liga Malaysia (Liga M) masih lagi tidak dibenarkan ke stadium walaupun terdapat beberapa kawasan menunjukkan penurunan k3s Cov!d-19 atau bukan lagi dalam status Perintah Kaw4lan Pergerakan Diperket4tkan (PKPD).

Ketua Pegawai Eksekutif Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) Datuk Ab Ghani Hassan berkata, perl4wanan Liga M yang akan bersambung hujung bulan ini akan lebih ket4t kaw4lan keselamatan berbanding sebelum ini.

Hal ini kerana, MFL tidak mahu timbul masalah lain terutama terdapat dalam kalangan pemain atau pegawai pasukan termasuk individu yang terbabit dengan perl4wanan berkenaan positif Cov!d-19.

“Paling penting s4ingan Liga M boleh berlangsung seperti biasa dengan kawalan keselamatan lebih ketat bagi memb3ndung penul4ran Cov!d-19.

“Malah, pergerakan pemain dan pegawai pasukan juga dip4ntau dan memerlukan kebenaran daripada pihak polis untuk mer3ntas negeri jika perl4wanan di tempat l4wan.

“Sekarang ini juga, semua pasukan berlatih dalam gelembung sukan dengan mereka tidak dibenarkan berjumpa dengan ahli keluarga atau individu lain sehingga s4ingan Liga M tamat,” katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Selain itu, Ghani berkata, semua pasukan dibenarkan untuk membuat siaran langsung di laman media sosi4l atau platfom striming untuk baki perl4wanan musim ini.

“Pihak MFL berharap ini membolehkan lebih peminat menyaksikan perl4wanan dan juga dapat membantu kelab Liga Perdana memberi pulangan komersial kepada penaja masing-masing,” katanya.

Sumber-MH