Suami Isteri K4ntoi!! Belajar Di Youtube “Tanam Pokok Terl4rang”

BELAJAR kaedah penanaman dan pembenihan g4nja di Youtube kemudian berjinak-jinak menanam pokok terl4rang berkenaan untuk dijual.

Kegiatan suami isteri berusia 21 dan 26 tahun bersama rakan lelaki mereka berusia 28 tahun bagaimanapun tidak bertahan lama apabila perbuatan mereka dihidu polis yang menjalankan serbvan di tiga lokasi sekitar Butterworth, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor berkata, polis mengadakan serbvan selepas memperoleh maklumat berhubung aktiviti penanaman pokok g4nja di daerah ini.

“Serbvan pertama membabitkan seorang wanita pada 9.40 malam di pangsapuri kemudian serbvan kedua pula polis menahan suami wanita itu di tepi jalan pantai Butterworth pada 10.10 malam dan penah4nan susp3k ketiga pada 11 malam dalam bilik sampah di pangsapuri.

“Melalui serbvan ini, polis mer4mpas empat pasu pokok g4nja yang ditanam mereka sejak lima Februari lalu yang satu pokok bernilai RM200,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara, hari ini.

Jelasnya, kesemua susp3k mengaku terbabit dalam aktiviti penanaman pokok itu dan mendedahkan Youtube menjadi sumber rujukan mereka belajar untuk menanam bahan lar4ngan itu.

“Mereka bertiga yang mempunyai rekod jen4yah lampau tidak sempat lagi menjual sebarang pokok kerana baharu sahaja belajar menanamnya.

“Ketiga-tiga susp3k kini direm4n selama tujuh hari hingga Khamis ini untuk sias4tan dibawah Seksyen 6B Akta Dad4h Berb4haya 1952,” katanya.

Sementara itu, Noorzainy berkata polis menjangkakan beberapa tangk4pan lagi berhubung kes kh!anat memb4kar kenderaan di Jalan Ara Kuda, Tasek Gelugor.

“Pada masa ini kita sudah buat tangk4pan terhadap pemilik akaun Facebook dan dua abang kepada pasangan kembar yang terbabit kem4langan tempoh hari.

“Sias4tan lanjut masih dijalankan untuk mencari siapa pelaku yang memb4kar kenderaan wanita yang disangka m4buk hingga mencetuskan ketidaktent3raman awam,” katanya.

Sumber-MH