Takiyuddin Tegur Guan Eng

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan menegur Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng yang did4kwa mengeluarkan kenyataan yang boleh mengh!na mahkamah.

Katanya, bekas Menteri Kewangan itu perlu berhati-hati mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan subjvdis terhadap k3snya yang dalam proses perbicaraan di mahkamah.

“Ia tidak boleh disebut (memberi kenyataan) dan ia dipanggil subjvdis walaupun mengenai apa-apa (yang berkaitan kes di mahkamah).

“Kalau dalam Parlimen, cakap apa pun boleh tapi kalau dalam mahkamah, ia tidak boleh disebut. Boleh terj3rumus kepada pengh!naan mahkamah,” katanya pada sidang media di Kota Bharu, hari ini.

Guan Eng sebelum ini did4kwa mengeluarkan kenyataan yang menganggap tudvhan rasvah yang sedang dihadapinya membabitkan projek terowong dasar laut di Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion bermotifkan politik.

Setiausaha Agung DAP itu juga dilap0r menyifatkan tudvhan itu tidak berasas dan menc3markan nama baiknya sebagai Ahli Parlimen, selain menegaskan tidak pernah menerima su4pan.

Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata, beliau percaya penguat kuasa undang-undang mengambil tindakan berdasarkan peruntukan yang membolehkan berbuat demikian.

“Di bawah Akta SPRM 2009, ada banyak kesalahan (antaranya) menerima serta meminta su4pan dan kesalahan itu boleh berlaku di pelbagai tempat,” katanya.

Semalam, Guan Eng mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tudvhan telah secara rasvah meminta bagi dirinya suatu suvpan bagi Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang ketika menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Pertudvhan itu mengikut S3ksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihvkum di bawah S3ksyen 24 akta sama

Sumber-MH