Taktik Warga Asing Nak Perdayakan APMM

CUBAAN nelayan Vietnam melakukan peny4maran menggunakan nombor pendaftaran bot tempatan gagal apabila dit4han Agensi Penguatku4saan Maritim Malaysia (APMM), semalam.

Malah, kumpulan nelayan terbabit juga dikesan memasang bendera Malaysia pada bot ketika melakukan penc3robohan.

Pengarah APMM Terengganu, Kepten Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata, taktik nelayan warga as!ng itu dikesan apabila pihaknya men4han empat bot nelayan terbabit ketika sedang mencvri hasil laut di lokasi berbeza pada jarak 118 batu nautika hingga 123 batu nautika dari Kuala Terengganu.

Katanya, empat bot terbabit dit4han Kapal Maritim (KM) Langkawi dan KM Gemia yang sedang menjalankan Ops Iman serta Ops Naga Barat antara 3.30 petang hingga 4.30 petang.

“Anggota men4han seramai 47 tek0ng dan awak-awak berusia antara 17 hingga 57 tahun untuk tindakan lanjut.

“Kita mer4mpas sebanyak 4.2 tan pelbagai ikan campur bermutu tinggi, ikan baja (lima tan), diesel (16,500 liter) dan peralatan men4ngkap ikan yang keseluruhannya bernilai RM4.5 juta.

“Pemer!ksaan terhadap awak-awak dan tek0ng mendapati hanya empat daripadanya memiliki pasport Vietnam, manakala selebihnya tidak memiliki sebarang dokumen yang sah,” katanya pada sidang media di Kuala Terengganu, hari ini.

Menurutnya, pihaknya percaya nelayan Vietnam itu beranggapan boleh ‘terl3pas’ daripada pihak berkvasa Malaysia apabila menggunakan nombor bot tempatan.

“Keempat-empat bot terbabit dit4han kerana disy4ki menggunakan nombor pendaftaran p4lsu dan mencur!gakan serta tiada lesen yang sah.

“Bot berkenaan kemudian dibawa ke jeti APMM Terengganu untuk sias4tan mengikut S3ksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1935, manakala kru dis!asat di bawah Akta Imigresen 1959/63,” katanya.

Katanya, sepanjang minggu ini, pihaknya sudah men4han sebanyak sembilan bot nelayan Vietnam.

“APMM akan meny!asat untuk memb0ngkar taktik peny4maran yang menggunakan nombor pendaftaran bot nelayan tempatan.

“Sekiranya sias4tan mendapati wujud sind!ket atau pembabitan nelayan tempatan atau pemilik bot maka tindakan tegas akan diambil.

“Kita juga tidak akan berk0mpromi dengan mana-mana pihak terutama nelayan as!ng yang menc3roboh perairan negara bagi meng4ut hasil laut tanpa kebenaran yang akan merug!kan negara,” katanya.

Sumber-MH