Terengganu FC II Semakin Meny3ngat

Kuala Terengganu: Terengganu FC II (TFCII) mengekalkan r3kod tanpa kalah pusingan pertama Liga Perdana selepas membel4sah Kelantan United FC (KUFC) 4-1 pada aksi kesepuluh di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, sebentar tadi.

Peny3rang import kelahiran Ghana, Jordan Mintah muncul watak pemusn4h apabila mencipta hatrik pertamanya musim ini.

Dengan kemenangan itu The Turtles naik tiga anak tangga dengan menghuni di kedudukan ketiga liga dengan mengut!p 16 mata manakala KUFC jatuh satu anak tangga di tempat keempat liga.

Dalam aksi itu, skuad The Turtles tidak menunggu lama untuk mendahului pelawat apabila mendapat gol melalui sep4kan pen4lti pada minit keempat yang disudahkan Mintah.

Pen4lti itu dihadiahkan pengadil, Muhammad Azwan Muhamad Marimuthu selepas Mintah dij4tuhkan pertahanan pelawat, Mohamad Hariz Kamarudin ketika pemain itu berada di posisi terbaik untuk menj4ringkan gol.

Pada minit ke-31, gawang KUFC boc0r lagi juga melalui sep4kan pen4lti Mintah selepas bola terkena tangan Mohamad Hakim Ismail.

Selepas j4ringan itu, skuad pelawat diketuai pemain import kelahiran Gambia, Al Fusainey Gassama tampil lebih agr3sif dengan beberapa percubaan menarik untuk membvru j4ringan.

Usaha berterusan skuad bimbingan jurulatih kelahiran Jepun, Akira Higashiyama itu akhirnya berhasil apabila berjaya merapatkan kedudukan 2-1 pada minit ke-40 melalui tol4kan mudah Gassama selepas berlaku perg3lutan dalam kotak pen4lti.

Bersambung babak kedua, berbekalkan 18 peminat setia, skuad bimbingan Badrul Afzan Razali terus men3kan law4n untuk menambah j4ringan, namun dihamp4kan ketangkasan penjaga gol, Mohamad Ramadhan Ab Hamid.

Bagaimanapun pada minit ke-55 pertahanan TFC kelahiran Montenegro, Argzim Redzovic berjaya menambah j4ringan skuadnya apabila mudah men4nduk masuk sepakan percuma Amirul Syazwan Nor Azmi untuk mengukuhkan kedudukan 3-1.

Pada minit ke-69, Mintah menambah d3rita pelawat apabila mencipta hatrik dan j4ringan ketujuh peribadinya dalam Liga Perdana melalui sep4kan lencong men4rik dari dalam kotak pen4lti untuk menjadikan kedudukan 4-1 hingga tamat perl4wanan.

Sumber-MH