Tindakan FAM Sekiranya Terbukti Ins!den Itu

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM), Datuk Mohd Yusoff Mahadi berkata badan induk itu akan mengemukakan bant4han kepada Konfed3rasi Bolas3pak Asia (AFC) sekiranya terbukti pengadil membuat kesil4pan memberi sep4kan pen4lti kepada Vietnam dalam aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Dubai.

Justeru, Mohd Yusoff berkata pihaknya terlebih dahulu akan membuat penilaian secara menyeluruh mengenai ins!den pada minit ke-81 itu yang menjadi penc3tus kepada kemenangan 2-1 Vietnam.

Beliau bagaimanapun secara peribadi menganggap reaksi Brendan Gan selepas pengadil memberi sep4kan pen4lti kepada Vietnam menunjukkan memang ada kesil4pan yang dilakukan pemain itu.

“Ada yang kata bahawa ia bukan pen4lti. Pada saya sendiri, kalau tengok kepada Brendan selepas pengadil memberikan pen4lti itu dia duduk. Maknanya pada saya memang ada sentuhan daripada Brendan.

“Sama ada sentuhan itu menjadikan satu pen4lti atau tidak saya tak boleh kom3n. Tapi dari segi reaksi Brendan yang duduk selepas pengadil memberikan pen4lti, ia menunjukkan dia sedar yang dia ada melakukan kes4lahan.

“Tapi kita akan melihat secara keseluruhan kalau kita perlu buat bant4han. Bahagian teknikal kita akan menilai dan jika perlu bant4han kita akan buat,” katanya pada sidang media yang diadakan secara maya dari Dubai, hari ini.

Ramai peminat negara dilap0rkan memp3rtikai pen4lti yang diberikan kepada Vietnam dengan ribuan kom3n dibuat netizen ke atas akaun Instagram yang dipercayai milik pengadil yang mengendalikan perl4wanan itu, Ryuji Sato.

Selain itu, Mohd Yusoff yang juga pengurus skuad Harimau Malaya mengakui kec3wa dengan kekal4han anak buah Tan Cheng Hoe itu.

“Saya fikir keputusan itu mengec3wakan semua, yang mana kita sangat mengharapkan boleh mengatasi Vietnam atau sekurang-kurangnya mendapat keputusan seri. Namun akhirnya kita ditump4skan dengan j4ringan pen4lti pada penghujung perl4wanan,” katanya

Sumber-BH