Tindakan Tegas Akan Diambil Sekiranya Gag4l Patuhi SOP

Petaling Jaya: Ked3gilan segelintir penyokong bola s3pak Liga Malaysia (Liga M) yang tidak mematuhi prosedur oper4si standard (SOP) khususnya berkaitan penjarakan fizikal ketika di dalam stadium bakal ‘mem4kan diri’.

Antara tindakan tegas yang akan diambil oleh Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) adalah dengan mel4rang kemasukan penyokong ke venue yang gag4l mematuhi SOP itu.

Am4ran terbabit disuarakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan yang mengakui pihaknya ada menerima lap0ran berhubung keg4galan pasukan tuan rumah memastikan penyokong mematuhi penjarakan fizikal ketika perl4wanan.

Katanya, MFL tidak akan berkompr0mi atau ‘memberi muka’ buat mana-mana venue didapati g4gal mengikut arahan yang diberikan.

“Kita dapat banyak lap0ran daripada pemantau MKN (Majlis Keselamatan Negara) dan sebagainya, sebab bila mel4nggar SOP yang pertama yang akan dipertik4ikan kepada MFL sendiri selaku pengendali liga… semuanya akan datang ke MFL.

“Jadi sekiranya tidak ada perubahan (penyokong tuan rumah tidak ikut SOP), maka MFL akan membuat keputusan untuk tidak membenarkan venue itu dimasuki oleh penonton, dan itu sahaja yang boleh dibuat tentang ini,” katanya pada majlis pelancaran dan undian unifi eMFL Liga Super 2021 hari ini.

Ditanya pasukan mana, Ghani enggan berkongsi maklumat terbabit namun mengakui peringatan sudah pun diberikan kepada pengurusan pasukan berkenaan.

“Itu (venue bermas4lah) dalam pemantauan dan sudah diberikan untuk tindakan membetulkan keadaan, Insya Allah selepas perl4wanan bulan puasa ini (jika venue itu masih berm4salah), saya rasakan akan diambil tindakan ke atas pasukan itu,” katanya.

Terdahulu, selepas setahun s4ingan Liga M dilangsungkan tanpa penyokong ekoran penul4ran pand3mik Cov!d-19 di negara ini, stadium kembali berg3ma dengan sorakan penyokong bermula pada 1 April lalu.

Bagaimanapun, kebenaran penonton ke stadium cukup ket4t dengan setiap penyokong perlu mematuhi SOP yang digariskan oleh MKN dan MFL.

Sumber MH