Tragedi Syafiq Seperti Episod Hitam Dilalui Beliau

Kuala Lumpur: Kemalangan ng3ri yang menimpa penyerang Johor Darul Ta’zim (JDT), Syafiq Ahmad pernah dilalui oleh seorang lagi peny3rang berbakat negara, Rozaimi Abdul Rahman pada 2015 lalu.

Jelas Rozaimi, dia mengakui tr4uma apabila kejadian yang menimpa Syafiq adalah sama seperti episod h!tam dilaluinya dulu di mana kem4langan yang berlaku di Tuaran, Sabah menyaksikan anak saudaranya terk0rban.

Katanya, dia menangis sebaik mengetahui kem4langan yang menimpa Syafiq itu.

“Saya kem4langan dengan kereta semua, sampai sekarang saya masih tr4uma. Apabila melihatnya semalam (kem4langan yang menimpa Syafiq Ahad lalu), saya menangis sebab masih teringat anak saudara saya.

“Dia (Syafiq) pula dengan mak mentua dan anaknya, jadi ia benda yang sama seperti yang berlaku kepada saya, saya melihat kemal4ngan itu memang dalam keadaan tr4uma.

“Saya melihat keretanya juga sama seperti kereta saya dulu, hancur. Kemudian dia hilang orang yang tersayang, memang sama macam saya,” katanya di akaun Facebook rasmi miliknya.

Ahad lalu, Syafiq yang juga peny3rang Harimau Malaya terbabit dalam kem4langan di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) Kilometer 163.6 arah utara di Sungai Bakap, Pulau Pinang.

Kem4langan ng3ri itu mengorb4nkan bayi lelakinya berusia 22 hari dan dua wanita iaitu ibu mentuanya, Zainab Wahab, 45 tahun dan pembantu rumah dari Indonesia, Titik Sukamti, 30-an.

Manakala Syafiq dan seorang lagi anak perempuannya, Aaira Nur Saffiyya, 2 tahun, ced3ra ringan sementara isterinya, Nur Amalina Nur Ain, 25 tahun, dilaporkan ced3ra p4rah.

Rozaimi yang pernah dijulang antara peny3rang muda terbaik Asia menitipkan nasihat dan semangat kepada Syafiq untuk tabah menerima dug4an yang berat ini.

“Anak saudara saya dulu dari kecil membesar dengan saya, saya tak boleh ingat kemal4ngan itu, saya kena ingat perkara lain daripada itu untuk menguatkan semangat diri saya.

“Kesedihan itu memang ada, rasa nak nangis pun ada bila teringat perkara itu. Tapi kita kena kuat dan jangan ingat benda yang membuatkan kira rasa hilang semangat,” katanya.

Ketika ini, Rozaimi dikaitkan dengan beberapa pasukan termasuk Sabah selepas kontraknya dengan JDT tidak disambung selepas bersama skuad Harimau Selatan itu sejak 2016.

Sumber-MH