Tump4s Jua Akhirnya

Kuala Lumpur: Kegiatan penjualan lot3ri h4ram dan perjvdian dalam talian dengan meraih pendapatan lumayan sehari tump4s dengan pen4hanan dua lelaki dan seorang wanita dalam beberapa serb4an di daerah ini semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, bertindak atas maklumat, sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya menahan seorang wanita warga asing berusia 40 tahun di sebuah gerai di tepi jalan Teknologi 3/1 Kota Damansara, di sini, 6.15 petang.

Menurutnya, hasil pemeriksaan menemui telefon bimbit dipegang susp3k dan menemui mesej WhatsApp ke mengandungi angka nombor disyaki lot3ri h4ram.

“Dia kemudian mengaku membelinya daripada lelaki warga asing yang berada di sekitar Uptown Damansara.

“Berpandu susp3k wanita terbabit, polis menahan lelaki warga asing terbabit berusia 27 tahun yang mengaku bekerja dengan lelaki tempatan menjual lot3ri h4ram dan kesemua pelanggan adalah warga asing,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nik Ezanee berkata, seterusnya pada 8.15 malam, polis meny3rbu sebuah rumah di Jalan Cecawi 6/9 Seksyen 6 Kota Damansara dan menahan lelaki berusia 55 tahun yang mengupah lelaki warga asing untuk urusan penjualan l0teri h4ram.

“Pemeriksaan di dalam rumah menemui pelbagai barangan kegiatan l0teri h4ram termasuk wang tunai.

“Siasatan awal sind!ket ini menjalankan kegiatan penjualan l0teri h4ram dan tamba nilai jud! dalam talian dengan sind!ket perjvdian di Kepong,” katanya.

Beliau berkata, mereka mampu mengaut keuntungan sekitar RM400 hingga RM600 sehari bagi lot3ri har4m dan RM900 ke RM1,500 bagi jvdi dalam talian.

“Susp3k warga asing dir3man 14 hari manakala seorang lagi susp3k direm4n sehari dan kes disi4sat mengikut S3ksyen 4A(a) Akta Rumah Jvdi Terbuka 1963,” katanya.

Sumber-MH