Tunjuk T4ring Sebenar Lepas Kahwin

Kuala Lumpur: Sentiasa mend4mbakan kehidupan indah dan sempurna menyebabkan wanita tempatan lebih rela memilih lelaki warga asing sebagai teman hidup untuk mel4yari alam perkahwinan.

Namun, p4nas disangka berpanjangan sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari apabila pasangan pilihan ‘sehidup sem4ti’ mereka mula menunjukkan ‘t4ring’ sedikit demi sedikit selepas berkahwin.

Kaunselor Perkahwinan, Hushim Salleh berkata, warga asing menjadi pilihan ramai wanita tempatan kerana sikap dan personaliti baik ditonjolkan mereka pada awal perhubungan.

“Boleh dikatakan rakyat asing jadi pilihan kebanyakannya wanita golongan B40 atas faktor lelaki itu rajin, romantik selain pandai melayan kehendak s3ksu4l pasangannya.

“Kebanyakannya kurang percaya dengan lelaki tempatan kerana pelbagai faktor antaranya masalah dad4h, terbabit aktiviti lesb!an, gay, bis3ksu4l dan tr4nsg3nder (LGBT), cur4ng serta tidak memberi nafkah atas faktor isteri zaman sekarang pandai sara hidup (mencari wang),” katanya.

Menurutnya, ibarat terlepas mulut buaya masuk mulut harimau, itu hakikat sebenar perlu dit3lan wanita tempatan selepas menyedari sikap sebenar pasangan pilihan dalam tempoh mel4yari bahtera rumah tangga.

“Selepas berkahwin, baru nampak ‘warna’ (per4ngai) sebenar mereka yang pada mulanya bersikap gentleman tiba-tiba berubah menjadi agr3sif, k4sar dan panas b4ran.

“Malah, ada warga asing berkahwin dengan wanita (tempatan) ini cuma untuk kepentingan peribadi mereka misalnya mahu kerakyatan atau lesen perniagaan.

“Jadi, apabila dapat apa yang dimahukan, mereka terus tunjukkan warna sebenar serta tidak kisah lagi untuk meninggalkan isteri dan anak,” katanya.

Menurutnya, majoriti daripada lebih 200 k3s mas4lah perkahwinan dikendalikannya membabitkan warga Bangladesh dan selebihnya negara lain.

Katanya, majoriti kes diuruskan dalam tempoh enam tahun itu, akhirnya memilih perc3raian sebagai jalan penyelesaian.

“Majoriti perkahwinan sebegini bertahan antara empat hingga enam tahun. Namun peliknya segelintir daripada mereka sampai tahap pat4h tulang rusvk pun tidak buat lap0ran polis kerana m4lu dan ingin jaga m4ruah keluarga.

“Ada k3s suaminya tidak bekerja dan berg4ntung harap wang bantuan diperoleh isteri.

“Apabila anak semakin ramai, beb4n kewangan pun semakin merunc!ng sehingga si isteri semakin tidak tahan dan mula mencari jalan keluar dengan berc3rai,” katanya.

Katanya, tiada kesal4han memilih pasangan warga asing, namun wanita yang ingin mengahwini golongan itu seharusnya mendapatkan pandangan mereka yang bertauliah bagi meng3lak menjadi m4ngsa ekspl0itasi.

“Elok jumpa orang berpengalaman, dapatkan nasihat dan berbincanglah dari semua sudut sebelum meneruskan niat berkahwin dengan rakyat asing,” katanya.

Sumber-MH