Itu Bukanlah Sasaran-Lang Merah

TIGA jar!ngan pemain import Kedah pada aksi persahabatan men3ntang UKM FC di Stadium UKM, Bangi semalam membuktikan ‘s3ngat’ pemain skuad Lang Merah masih berb!sa.

Kedah yang men3waskan skuad ‘The Varsity Boys’ kendalian Sulaiman Hussin, 3-1 petang semalam, menerusi jar!ngan Renan Alves minit ke-31, Kipre Tchetche dan Kpah Sherman masing-masing pada minit ke-45 dan 78.

Ketua Jurulatih Kedah, Aidil Sharin Sahak berkata, beliau mahu skuadnya meneruskan usaha membentuk persefahaman yang lebih baik dari hari ke hari sejak ‘berehat panjang’ selepas Liga Malaysia (Liga M) terhenti kerana Covid-19 sejak Mac lalu.

“Kombinasi pemain import dan tempatan kini kembali berada pada landasan terbaik, dan saya mahu mereka teruskan usaha meningkatkan lagi persefahaman yang baik seperti mana pencapaian yang ditunjukkan pada perl4wanan semalam (men3ntang UKM FC) yang mana ini sesuatu usaha gigih dalam pasukan.

“Dalam perl4wanan persahabatan men3ntang Perak II, Sabtu lalu, saya memberi peluang kepada semua pemain untuk turun beraksi bagi menyesuaikan diri dalam posisi masing-masing selepas lama tidak beraksi.

“Ukuran kemenangan bukanlah sas4ran semata-mata tetapi tahap keserasian dan peranan semua pemain untuk mendapatkan kembali r3ntak beraksi sebagai satu pasukan adalah diutamakan. Aidil bagaimanapun tetap optimis dengan tahap perkembangan yang ditunjukkan oleh semua pemainnya selepas mengh4rungi dua perl4wanan persahabatan termasuk men3ntang Perak II di Manjung dengan sumbangan satu gol oleh import kuota Asean, Shakir Hamzah.

“Apabila kita t3was 1-2 kepada Perak II pada perl4wanan di Stadium Majlis Perbandaran Manjung, Sabtu lalu, kita dapat mengenalpasti setiap aspek kel3mahan yang ada selepas skuad ini tidak beraksi penuh selama lima bulan.

“Walaupun kita kembali mencatat keputusan yang positif dengan men3waskan UKM FC dengan keputusan 3-1, kita tetap akan teruskan usaha memperbaiki setiap aspek kel3mahan yang ada untuk pasukan sebagai persiapan menjelang pertemuan men3ntang PDRM FA pada aksi bersambung untuk Liga M pada 27 Ogos ini.” katanya.

Kedah bakal menempuhi satu lagi perl4wanan persahabatan bertemu Pulau Pinang di Stadium Darul Aman pada 19 Ogos ini.

Sumber-MH