Ulasan Pengendali TFC Terhadap Kekal4han Besar Itu

KUALA TERENGGANU: Pengendali Terengganu FC (TFC), Nafuzi Zain men4fikan anak buahnya terlalu yakin ketika di4ibkan kek4lahan terbesar 1-4 di tangan Penang FC pada aksi terakhir pusingan pertama Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak malam tadi.

Sebaliknya elemen konsentrasi pemain mudanya ketika dalam permainan menyebabkan pasukannya g4gal meneruskan momentum kemenangan ketika mel3burkan r3kod tanpa kalah Johor Darul Ta’zim (JDT) 1-0 di Stadium Sultan Ibrahim Iskandar Puteri, minggu lalu.

Bagaimanapun Nafuzi tidak bimbang dengan situasi itu sebaliknya mengakui anak buahnya dalam proses untuk belajar menjadi lebih matang bagi menghadapi s4ingan liga yang semakin menc4bar.

“Bagi saya ‘over confident’ tu tak adalah…perl4wanan malam ini (malam tadi) pun tidak ada kena mengena dengan perl4wanan yang lepas ketika bertemu JDT, tapi kita lihat pemain TFC ramai pemain muda, jadi perkara ini adalah proses untuk belajar terutama daripada segi konsentrasi mereka dalam permainan kerana ianya penting dalam pasukan.

“Pada malam ini pun saya kesan ada beberapa pemain tidak beraksi seperti biasa, mungkin selepas kita berjaya menang dengan JDT, ‘expectation’ terlalu tinggi ditambah beraksi di depan penyokong sendiri yang mungkin memberi tek4nan kepada beberapa pemain berbanding bermain di luar.

“Tapi keseluruhannya bagi saya skuad l4wan bermain dengan baik walaupun kita mencuba, bermula pada awal permainan lagi, mereka menggunakan kelebihan dengan ‘set piece’ selepas berjaya mel3dak dua gol pada babak pertama.

“Pada babak kedua pemain kita juga beraksi baik dengan memberi tek4nan kepada l4wan dengan tempo permainan lebih pantas, ketika kita berjaya merapatkan kedudukan 2-1, kita yakin boleh b4ngkit tapi pemain melepaskan dua g0l mudah hasil kesil4pan kita sendiri sekali gus moral pemain sedikit menurun, lagipun suk4r untuk mencari gol lagi dengan tempoh masa yang ada,” katanya.

Mengulas lanjut, Nafuzi menjelaskan dia sudah mengkaji corak permainan skuad Harimau Kumbang selain sudah bersedia dengan taktikal sebelum berdepan dengan skuad itu, namun l4wan menggunakan sebaik mungkin peluang yang ada.

“Memang kita tahu apa kelebihan pasukan l4wan, lagipun kitapun sudah bersedia, tapi dalam permainan mungkin individu menghadapi tek4nan atau hilang fokus, kerana keputusan di padang hanya pemain yang boleh lakukan, lagipun ini kali pertama kita menghadapi situasi ‘set piece’.

“Dua g0l babak kedua l4wan daripada ser4ngan pantas mungkin kita terlalu untuk mencari gol dan akhirnya kita dihukvm,” katanya.

Sumber-BH