United Buka Langkah Menangi Hati Ronaldo

London: Manchester United membuat ‘tawaran rasmi’ untuk menandatangani semula legenda kelab Cristiano Ronaldo, menurut laporan di Portugal.

Akhbar Portugal, Record mend4kwa Red Devils menghubungi ejen superstar itu, Jorge Mendes dengan tawaran lumayan yang sedia dipertimbangkan Ronaldo.

Bagaimanapun, pemenang lima kali Ballon d’Or yang berusia 36 tahun pada Februari lalu mahu kekal fokus bersama Juventus buat masa sekarang.

Ia memerlukan sesuatu yang istimewa jika United mahu membawa semula Ronaldo ke Theatre of Dreams, selepas 12 tahun menjualnya dengan harga rekod dunia £80 juta (RM434.444 juta) ketika itu kepada Real Madrid.

Ronaldo menyertai Red Devils daripada Sporting Lisbon pada 2003 dan mel3dak 118 gol dalam 292 perl4wanan.

Dia membantu United menjuarai tiga gelaran Liga Perdana berturut-turut selain membantu kelab menjuarai Liga Juara-Juara pada 2008 dan Ronaldo meraih anugerah Ballon d’Or pertamanya tahun itu.

RONALDO ketika beraksi bersama United. FOTO Agensi

Tetapi dia mencapai kemuncak kegemilangan karier ketika sembilan musim di Real dengan menambah empat lagi koleksi anugerah berprestij itu selain mel3dak 450 gol dalam hanya 438 perl4wanan.

Di atas padang, Ronaldo meraih dua gelaran LaLiga dan empat trofi Liga Juara-Juara termasuk tiga kejuaraan berturut-turut di antara 2015 dan 2018.

Dia kemudiannya membuat keputusan meng3jut dengan berpindah ke juara Itali, Juventus pada 2018 dengan gaji lumayan £28 juta (RM152 juta) semusim.

Bersama Juventus, Ronaldo menjuarai dua gelaran Serie A dan menjar!ngkan 71 gol dalam 94 perl4wanan.

Bagaimanapun, laporan mend4kwa gergasi Itali itu mahu melepaskan Ronaldo bagi mendapatkan wang tunai sebelum kontrak pemain Portugal itu tamat pada hujung musim 2021/2022 sekali gus tidak lagi menanggung b3ban membayar gajinya sebanyak £540,000 (RM2.9 juta) seminggu.

Jika menjadi kenyataan, dia berpeluang menjulang kembali United ke persada Liga Perdana dengan bergandingan bersama ikon baru seperti rakan senegara, Bruno Fernandes dan Marcus Rashford.

Bagaimanapun, Paris Saint-Germain dikatakan kelab pilihan dalam mendapatkan Ronaldo.

Mereka telah pun memiliki dua pemain handalan dunia di bahagian ser4ngan – Kylian Mbappe dan Neymar.

Gandingan itu masing-masing beraksi di bahagian kiri dan kanan yang boleh membuka ruang untuk Ronaldo beraksi di bahagian tengah.

Sebuah lagi kelab yang boleh mencipta kejvtan ialah Wolves yang mempunyai beberapa pemain Portugal hasil hubungan rapat dengan ejen Ronaldo, Mendes.

Kolumnis SunSport dan bintang Watford, Troy Deeney percaya peny3rang itu bakal mencipta imp4k besar di Molineux jika dia berpindah ke sana.

Sumber-MH