Beliau Enggan Memikirkan Status JDT FC

Kuala Terengganu: Pengendali Terengganu FC (TFC), Nafuzi Zain, enggan memikirkan status Johor Darul Ta’zim (JDT) yang dilabel pasukan gergasi Liga Malaysia (Liga M) menjelang pertemuan separuh akhir pertama s4ingan Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, di Gong Badak, malam esok.

Jurulatih kelahiran Kelantan itu juga tidak mahu fikirkan mengenai kekebalan pertahanan skuad Harimau Selatan itu yang setakat ini hanya b0los satu gol dalam s4ingan Piala Malaysia selain ket4jaman jent3ra ser4ngannya yang diketuai Bergson Da Silva.

Sebaliknya jurulatih meningkat naik berusia 43 tahun itu mahu fokus sepenuhnya kepada persiapan pasukannya untuk membvru kemenangan dalam s4ingan trofi berprestij edisi ke-100 itu sebagai bekalan sebelum bert4ndang ke Stadium Sultan Ibrahim, Jumaat ini pada aksi kedua.

Beliau yang mengambil alih sepenuhnya skuad Penyu bermula musim lalu bagaimanapun lebih selesa diletakkan sebagai pasukan und3rd0g kerana sedar keupayaan skuad kendalian Benjamin Mora yang hadir dengan reputasi juara bertahan dan juara Liga Super lapan musim berturut-turut.

“Kita tahu kekuatan sebenar JDT sebagai pasukan terbaik dalam Liga M, tapi saya tidak mahu fokus kepada skuad itu mengenai berapa jumlah pasukan itu bol0s dan berapa jumlah mereka j4ringkan gol dalam s4ingan Piala Malaysia setakat ini.

“Apa yang penting bagi kita ialah perlu fokus kepada persiapan pasukan kita sebagai persediaan men3ntang pasukan itu walaupun kita tahu bol0s satu j4ringan menunjukkan pertahanan skuad itu bagus, tapi kita juga ada perancangan sebelum berdepan pertahanan mereka yang bagus.

“Lagipun saya lebih selesa diletakkan sebagai pasukan und3rd0g berbanding pasukan pilihan, ini kerana walaupun beraksi di tempat sendiri, ia bukan kelebihan untuk kita menang kerana ia berg4ntung kepada persembahan pemain pada malam itu.

“Tapi beraksi di tempat sendiri sudah tentu pemain mendapat sunt!kan semangat dengan sokongan padu daripada penyokong setia, saya akan merangka strategi terbaik untuk menghadiahkan kemenangan bagi tidak mengh4mpakan harapan penyokong,” katanya.

Ketika ditanya mengenai r3kod pertemuan dalam s4ingan Liga Super musim ini yang seimbang dengan masing-masing mer3kod satu kemenangan dan sekali t3was dengan jumlah j4ringan sama 1-0, Nafuzi tidak mahu mend4bik dada sebaliknya percaya ia memberi keyakinan kepada anak buahnya.

“Kita hormati pasukan itu selaku pasukan terbaik dalam negara, tapi dengan dua r3kod pertemuan dalam s4ingan Liga Super musim ini, ianya memberikan keyakinan kepada pemain untuk berdepan dengan skuad kendalian Mora itu.

“Saya juga meletakkan harapan yang tinggi agar kejayaan menvndukkan pasukan itu di peringkat separuh akhir pada 2018 dengan agregat 3-2 ketika saya menjadi pembantu jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim dapat diulangi dan seterusnya ke pentas final untuk menjul4ng kejuaraan buat kali kedua dalam sejarah,” katanya yang belum memutvskan sama ada kaptennya, Carli De Murga yang sudah pulih daripada keced3raan kembali disenaraikan ataupun sebaliknya.

Berdasarkan r3kod, kali pertama dan terakhir skuad Penyu menjvlang trofi berprestij itu pada 2001 bawah bimbingan Mat Zan Mat Aris, ketika itu Nafuzi bergelar peny3rang Terengganu dan berjaya mel3dak satu gol pada aksi separuh akhir pertama men3ntang Kelantan hasil kemenangan 2-0 dengan satu gol lagi menerusi Sapian Wahid.

Sumber-MH