Des4kan Pemilik JDT FC

Kuala Lumpur: “Sudah tiba masanya untuk guna VAR (Video Bantuan Pengadil)”.

Itu des4kan pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mengakui sudah tiba masanya untuk s4ingan Liga Malaysia (Liga M) menggunakan VAR selepas prestasi burvk yang dipamerkan pengadil tempatan sepanjang musim ini.

Kemuncak rasa ketidakpuasan hati sudah tentunya ketika aksi separuh akhir pertama antara Terengganu FC dan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak malam tadi menyaksikan beberapa ins!den kek4saran tidak dilayangkan sebarang kad am4ran oleh pengadil perl4wanan.

Biarpun kekas4ran jelas dilakukan pemain JDT sendiri, namun Tunku Ismail mengakui tidak puas hati dengan mutu pengadilan yang disifatkannya cukup t3ruk.

“Ref (pengadil) t3ruk. Bukan ‘game’ ini sahaja. ‘Majority games’ setiap tahun,” katanya di laman sosi4l selepas JDT diik4t Terengganu dalam aksi separuh akhir pertama s4ingan Piala Malaysia itu.

Malah, beliau turut menyenaraikan beberapa aksi lain yang perlu diadili semula dan ia perlu dipandang s3rius oleh FAM.

“Sabah l4wan Terengganu, JDT l4wan Kelantan, Negeri Sembilan l4wan Sarawak dan lain-lain. Setiap tahun benda yang sama. Kami perlu ‘impr0vement’ dan FAM mesti ambil tind4kan,” katanya.

Pada aksi di Gong Badak yang berkesudahan seri 1-1 itu, sekurang-kurangnya tiga pemain JDT boleh dilayangkan kad kuning atau kad merah selepas dengan terang meny3rang dan meng4sari pemain Terengganu dalam aksi itu.

Ia babitkan tindakan tonggak pertahanan Harimau Selatan, Shane Lowry yang ‘mencek4k’ baju Jordan Mintah ketika perg3lutan di dalam kotak pen4lti yang berlaku di depan pengadil serta Natxo Insa yang melakukan had4ngan ker4s terhadap pemain tuan rumah.

Malah, tindakan mempertik4ikan keputusan pengadil oleh Gonzalo Cabrera sebenarnya turut ber!siko untuk dihadiahkan kad, namun kesemua ins!den berkenaan sebaliknya hanya diberi teguran oleh pengadil.

Lantas situasi itu menc3tuskan rasa kemar4han penyokong yang mend4kwa pengadil seolah-olah t4kut atau bimb4ng untuk melayangkan sebarang kad terhadap pemain JDT yang dibayangi Tunku Ismail.

Namun begitu, dengan teguran dan des4kan daripada pemilik skuad Harimau Selatan itu agar VAR digunakan, ia nyata turut tidak disenangi Tunku Ismail.

Sumber-MH