Ini Penjelasan JDT Berkaitan Isu Tersebut

KUALA LUMPUR: Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim (JDT) menyifatkan kenyataan Presiden Persatuan Bolas3pak Kedah (KFA) Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor bahawa kelab itu tidak membayar pamp4san terhadap perpindahan Akhyar Rashid sebagai tudvhan tidak berasas.

Pengarah Teknikal JDT, Alistair Edwards menjelaskan Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) sudah memutvskan bahawa yuran pembangunan pemain sebanyak RM75,000 perlu dibayar oleh mana-mana kelab yang menandatangani Akhyar selepas pemain itu menamatkan kontrak bersama Kedah.

Malah, beliau berkata, JDT bersetuju untuk membayar lebih dan mengeluarkan sekeping cek kepada Kedah sebanyak RM100,000 pada 31 Disember 2018.

“Cek ini bagaimanapun dipulangkan oleh Kedah kerana mereka mahu membuat r4yuan berkenaan perkara ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

“Mahkamah Timbang Tara kemudiannya membuat keputusan bahawa yuran pembangunan itu tidak diperlukan dan memb4talkan keputusan yang dibuat oleh FAM.

“Tidak ada keputusan selanjutnya atau tuntutan yang dilakukan Kedah terhadap JDT. Niat kami adalah jelas dan kami ingin menasihati Presiden Kedah FA yang juga Menteri Besar supaya tidak membuat tudvhan tidak berasas.”

Semalam, Sanusi mend4kwa JDT tidak menjelaskan pamp4san yang sepatutnya dibayar KFA berhubung perpindahan kontr0versi pemain itu ke kelab berkenaan sebelum ini.

“Konfederasi Bola S3pak Asia (AFC) memutvskan bahawa mereka (JDT) perlu membayar kepada Kedah, tetapi mereka masih belum menjelaskan bayaran itu, bagi saya ini an3h memandangkan mereka mend4kwa sebagai kelab kaya.

“Dia ajak saya turun ke sana untuk selesaikan isu ini tetapi saya enggan, saya tidak buat apa-apa sil4p jadi kenapa perlu ke sana. Kami mungkin misk!n, tetapi kami tetap berbangga dan jangan sesekali memandang rendah pasukan m!skin,” kata Sanusi.

Sumber-BH