Juga Menjadi Fokus TFC Berdepan JDT

KUALA TERENGGANU: Selain aksi sebenar 90 minit, masa tambahan dan sep4kan pen4lti menjadi fokus barisan kejurulatihan Terengganu FC (TFC) menjelang pertemuan separuh akhir kedua s4ingan Piala Malaysia men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Sultan Ibrahim, Inskandar Puteri, malam esok.

Pengendalinya, Nafuzi Zain menjelaskan dalam aksi kalah m4ti itu, perl4wanan berlarutan hingga masa tambahan dan berakhir dengan sep4kan pen4lti adalah situasi biasa berlaku.

Bagaimanapun beliau yang dibantu dengan kepakaran dua bekas kapten kebangsaan, Tengku Hazman Raja Hassan dan Rosdi Talib serta jurulatih penjaga gol, Mohd Yazid Mohd Yassin mahukan aksi di Stadium Sultan Ibrahim itu berakhir dalam tempoh 90 minit dengan kemenangan berpihak kepada pasukannya.

Beliau yang pernah membantu pasukan mara ke pentas final Piala Malaysia pada tahun 2018 ketika menjadi penolong jurulatih kepada Irfan Bakti Abu Salim, menuntut anak buahnya beraksi bagaikan pentas final.

Katanya, pada aksi yang dijangka berintensiti tinggi itu, pemain perlu meng3lak daripada melakukan sebarang kesil4pan selain berw4spada dengan anc4man yang bakal diberikan skuad Harimau Selatan kendalian Benjamin Mora.

JDT mempunyai kelebihan j4ringan gol di tempat l4wan selepas aksi pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin berakhir dengan keputusan 1-1.

“Kita sudah ingatkan pemain supaya sentiasa bersedia dengan tambahan masa dan sepakan pen4lti kerana pelbagai kemungkinan boleh terjadi lebih-lebih lagi peluang buat kami masih terbuka luas untuk mara ke pentas final.

“Namun jika boleh saya nak habiskan perl4wanan pada masa sebenar 90 minit bagi mengulangi pencapaian tahun 2018 yang menvndukkan skuad itu dengan agregat 3-2 pada aksi separuh akhir Piala Malaysia,” kata Nafuzi.

Sumber-BH