Luahan Tanpa Selindung Pengendali JDT

KUALA TERENGGANU: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora menyifatkan pertemuan dengan Terengganu FC (TFC) pada aksi separuh akhir pertama s4ingan Piala Malaysia malam tadi adalah perl4wanan yang begitu suk4r buat anak buahnya.

Jurulatih kelahiran Mexico itu berkata, pasukannya hampir dihukvm dengan aksi hebat dipamerkan pemain TFC terutama pada babak pertama sehingga skuadnya ketinggalan dengan j4ringan awal tuan rumah.

Bagaimanapun jurulatih berusia 42 tahun itu meluahkan nada gembira selepas pemainnya kembali b4ngkit mendapat rentak dengan corak permainan tersusun dan bertenaga terutama pada babak kedua sebelum berjaya menyamakan kedudukan.

“Malam ni (malam tadi) boleh dikatakan sebagai perl4wanan yang begitu suk4r buat kami, beraksi dalam keadaan padang yang baik dan kualiti pemain TFC yang bermain pantas dan meny3rang di bahagian sayap, kita hampir dihvkum.

“Tambahan pula pemain kami tidak bermula dengan baik pada awal permainan sehingga minit ke-15 dengan aksi sedikit kel4m k4but menyebabkan kami bol0s dengan j4ringan awal tuan rumah yang memanfaatkan peluang terhidang.

“Namun saya lega apabila pemain berjaya b4ngkit untuk menj4ringkan gol, selepas j4ringan itu, saya lihat aksi separuh masa kedua milik kami, sepatutnya tambahan j4ringan dapat dihasilkan pemain, tapi keputusan itu sudah memadai bagi kami untuk pulang ke Johor sebelum aksi separuh akhir kedua pada Jumaat ini,” kata Mora..

Dalam perl4nanan berintensiti tinggi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin itu, peny3rang import TFC kelahiran Ghana, Jordan Mintah mengg4matkan 20,000 peminat setia skuad Penyu apabila mel3dak gol pada minit kelapan melalui t4ndukan mengel!rukan.

Pemain kelahiran Brazil, Bergson Da Silva menyamakan kedudukan buat pasukannya pada minit ke-50 untuk menjadikan kedudukan 1-1 kekal hingga tamat perl4wanan.

Ketika ditanya peluang pasukannya mara ke pentas final musim ini selepas membawa bekalan satu gol, Mora tanpa berselindung menyifatkan skuadnya berada pada landasan terbaik untuk menyingk!rkan skuad kendalian Nafuzi Zain sekali gus memb4las d3ndam episod mal4ng t3was secara agregat 3-2 juga pada aksi sama pada 2018.

“Pertandingan Piala Malaysia sangat penting, ianya trofi berprestij, berdasarkan keputusan malam ini (malam tadi), kami berada pada landasan yang baik dengan bekalan satu gol dan kami jangkakan akan dapat menj4ringkan gol lagi pada aksi kedua nanti.

“Justeru bagi memastikan impian itu menjadi realiti, sudah pasti perancangan kami kini untuk mer3ncana strategi terbaik dengan pemain perlu mengikuti segala perancangan ketika latihan dan menikmati perl4wanan dengan sepenuh hati.

“Pemain juga perlu elak daripada bol0s kerana kita tahu corak permainan TFC lebih meny3rang dan pantas, ini menyuk4rkan kami, mereka juga ada pemain senior dan muda yang bagus.

“Saya akan lihat lap0ran keadaan pasukan apa yang perlu kami perbaiki kekurangan dan sebagainya untuk kami kembali dengan yakin pada aksi kedua nanti,” katanya yang tidak mahu berbicara mengenai mutu pengadilan pada aksi itu.

Sumber-BH