Pandangan Yang Dilont4rkan Pada Lowry

Kuala Lumpur: Tindakan pemain pertahanan Johor Darul Ta’zim (JDT) Shane Lowry yang meng4sari peny3rang Terengganu FC (TFC) Jordan Mintah pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia 2021 jelas satu perwatakan keg4nasan dalam bola sep4k.

Pandangan itu dilont4rkan bekas Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Subkhiddin Mohd Salleh, yang mengakui ‘keg4nasan’ dilakukan pemain import dari Australia itu boleh dikenakan hukvman berat.

“Keputusan terhadap tindakan itu semua orang sudah boleh tahu, tak perlu kita sebut. Ini adalah konsep tindakan gan4s, kerana bola tidak dimainkan ketika itu. Ceritanya berbeza jika ia berlaku semasa dalam permainan maka ia menunjukkan benar-benar ingin menc4bar bola.

“Tetapi ini bola tiada di situ, ‘out of play’ dan dia (Lowry) bertindak sebegitu. Ia adalah kelakuan yang g4nas ibarat menol4k pengadil, konsep yang sama,” katanya sambil menambah pengadil perlu berani mengambil tindakan terhadap kelakuan sedemikian.

Tenaga pengajar bahagian teknikal pengadil Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (Fifa) itu berkata insid3n pemain berkelakuan g4nas, adalah masalah yang berulang kali terjadi dalam k4ncah Liga Malaysia (Liga-M), sejak kebelakangan ini.

Mengambil pert3mbungan antara TFC dan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu itu semalam sebagai contoh, bekas pengadil elit Konfed3rasi Bola Sep4k Asia (AFC) dan kebangsaan itu berkata sekurang-kurangnya tiga ins!den keganasan berlaku dan tidak seharusnya dibiarkan begitu saja.

“Pengadil jangan t4kut, kerana semua boleh menerima kalau dia membuat satu keputusan yang betul. Ia tidak akan menjadi masalah, tidak akan timbul isu atau skandal. Jika (pemain) kena g4ntung sekali pun, orang boleh terima sebab ia adalah keputusan yang betul.

“Tetapi bila keputusan yang dibuat itu tidak betul, memang akan mengundang kec4man, apatah lagi jika dalam satu perl4wanan ada tiga isu tidak sepatutnya berlaku. Kalau ins!den itu berlaku depan mata, tidak sepatutnya dia tidak tahu jawapan yang sepatutnya dia berikan,” katanya.

Pada aksi malam tadi, Lowry bertindak meluru ke arah Mintah sebelum men4rik baju dan menol4k pemain dari Ghana itu yang terb4ring ke padang pada minit ke-71, sekali gus menc3tuskan suasana tegang, namun tiada layangan kad sebagai am4ran kepadanya oleh pegawai perl4wanan Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah.

Ins!den tersebut antara beberapa ‘kegan4san’ yang berlaku pada aksi yang berkesudahan 1-1, dengan ia turut me4arik perhatian pemilik JDT Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang berpendapat pengadil berkenaan tidak menunjukkan mutu pengadilan yang baik.

Sumber-MH