Pemilik JDT Memb!das Pihak Itu

KUALA LUMPUR: Pemilik Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim memb!das pihak yang cuba memainkan persepsi bahawa Harimau Selatan menjadi kelab kaya kerana meng4ut projek-projek di negeri Johor.

Sebaliknya, Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) dalam kenyataan di laman Instagram miliknya menegaskan bahawa keluarga Diraja Johor sudah terbabit dalam perniagaan sejak 1897 dan pendapatan JDT turut disumbang dari segi penajaan.

“Ia bukan suatu perkara yang an3h yang perlu disembunyikan kepada rakyat. Keluarga Diraja Johor bukan baru-baru ini menjadi kaya meng4ngkut duit kerajaan atau duit rakyat.

“Bukan k4ut hasil untung negara dan membawa l4ri keluar dari negara. Baru-baru ini ada ‘page’ (laman sosi4l) bola tidak rasmi yang diuruskan oleh individu yang menguruskan kelab bola sep4k memainkan persepsi seolah-olah JDT menjadi kaya kerana meng4ut projek-projek di Johor.

“Awak ingat saya ini tiada duit ke? Ini adalah kelab bola sep4k paling berjaya dalam negara sejak sembilan tahun kebelakangan ini dari segi nilai komersial, pendapatan dari penaja tempatan dan antarabangsa, meraih kejuaraan dan pembangunan bola sep4k,” tulis TMJ.

Selain itu, TMJ turut menegaskan bahawa JDT bukan kelab yang memberi janji manis atau p4lsu kepada penyokong dengan menggunakan duit kerajaan.

“Ambil duit kerajaan, sedangkan negeri sendiri ada mas4lah air. Lebih baik peruntukan tersebut diguna pakai untuk memberi air kepada rakyat Selangor dan menjaga rakyat daripada memberi kepada Izhar Moslim yang menjaga kelab bola sep4k Selangor seperti dimiliki olehnya, tetapi tiada apa-apa sejak enam tahun.

“Tiada duit, tiada nilai komersial, tiada piala dan tiada apa-apa. Nasihat saya, kepada pucuk kepimpinan dan seluruh pengurusan sila letak jawatan segera.

“Sampai bila nak menggunakan peruntukan negeri demi menguntungkan poket individu yang berada dalam kelab. Tak payah asyik s3ru penyokong untuk bersatu memberi sokongan sedangkan anda semua adalah punca keg4galan kelab,” katanya.

Sumber-BH