Pengakuan Selangor FC

Kuala Lumpur: Lebih baik mengaku bahawa ‘DNA’ Jerman di Selangor FC selama ini g4gal daripada terus meng3lak atau memberi pelbagai alasan yang akhirnya merug!kan skuad Gergasi Merah.

Itu penjelasan Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Selangor FC, Datuk Seri Shahril Mokhtar yang akhirnya mengakui bahawa keputusan pasukan itu mengambil ‘tenaga pakar’ daripada Jerman berakhir kegag4lan hingga tidak memperoleh sebarang kejayaan pada musim ini.

Arena Metro yang menghubungi Shahril memaklumkan bahawa ketika ini Michael Feichtenbeiner dilantik selaku pengendali pasukan itu perlu mem!kul tanggungjawab memul!hkan kembali juara 33 kali Piala Malaysia itu pada musim depan.

Mengakui Feichtenbeiner berdepan dengan tugas berat, Shahril berkata situasi berkenaan wajib dilaksanakan dan sekiranya g4gal, akan menerima nasib seperti bekas pengendali pasukan berkenaan, Karsten Neitzel.

“Saya katakan apa yang dibawa oleh individu daripada Jerman itu adalah g4gal. Kita sudah buat kesil4pan dan dalam situasi sekarang ini harus perbetulkannya.

“Bila sudah buat kesil4pan Feichtenbeiner dipertanggungjawabkan untuk perbetulkannya dan perlu capai sas4ran yang diletakkan pada musim depan.

“Kami tidak boleh men4fikan atau meng3lak daripada keg4galan ini kerana semua tahu sekali gus kena ambil langkah susulan untuk memastikan Selangor kembali hebat kelak,” katanya.

Terdahulu, Selangor yang pernah digel4r sebagai ‘King of Malaya’ satu ketika dahulu t3ruk dik3cam oleh pihak tertentu termasuk bekas pemain skuad terbabit berkaitan prestasi yang tidak menentu hingga gag4l mengecapi sebarang kejayaan pada musim ini.

Malah, peruntukan besar kepada pasukan berkenaan dilihat tidak mampu memberi impak positif kepada pasukan selain barisan pemain juga dikatakan kurang ‘padu’.

Sementara itu, Shahril berkata, pihaknya boleh menerima krit!kan dan kom3n daripada pihak tertentu yang mahu melihat Selangor melakukan perubahan namun janganlah mel4mpau hingga mem4lukan pasukan terbabit.

“Saya selalu cakap kepada pemain, pasukan ini legenda pada satu ketika dahulu saja kerana sekarang ini semuanya sudah berbeza dan kejayaan itu hanya tinggal sejarah.

“Pada pihak berkaitan, Selangor ada cara Selangor dalam memp3rkuat dan perbaiki kel3mahan. Oleh itu, tak bolehlah nak minta Selangor ikut cara pasukan lain kerana itu akan menyebabkan skuad Gergasi Merah hil4ng identiti,” katanya.

Sumber-MH