Penjelasan Dan Harapan Jurulatih Melaka United FC

Melaka: Melaka United (MU) berada dalam prestasi terbaik untuk berdepan Kuala Lumpur City (KL City) dalam s4ingan pusingan pertama separuh akhir Piala Malaysia di Stadium Bolas3pak Cheras malam esok.

Jurulatih MU, Zainal Abidin Hassan berkata, anak buahnya didapati amat bersedia untuk memberikan yang terbaik dalam perl4wanan berkenaan dengan sas4ran untuk meraih bekalan selesa sebagai bekal di laman sendiri kelak.

Katanya, pemeriksaan kepada semua pemain dalam sesi latihan petang semalam mendapati kesemua mereka berada dalam keadaan baik dan bebas daripada keced3raan bagi menghadapi perl4wanan g3tir berkenaan.

Menurutnya, persediaan fizikal dan m3ntal yang positif menjelang aksi juga amat penting kerana tuan rumah pastinya amat bersedia mengh4rungi pertemuan di gelanggang sendiri.

“Walaupun beraksi di venue tanpa penonton namun ia tidak mengubah skrip kedua-dua pasukan kerana kerana sudah biasa bermain tanpa penyokong justeru fokus setiap minit perl4wanan perlu menjadi keutamaan.

“Dalam masa sama komitmen dan kecemerlangan mereka sepanjang s4ingan peringkat kumpulan dan suku akhir diyakini mampu dikekalkan kerana tekad dan semangat pemain juga memb4ra untuk beraksi lebih baik daripada sebelumnya,” katanya.

Cuma, dia mengharapkan mereka tidak alpa ketika melakukan ser4ngan dan perancangan kerana dibimb4ngi l4wan cuba mencvri ruang jika berlaku kesil4pan.

Malah dia membayangkan tidak banyak mengubah barisan pemain yang ada dalam perl4wanan berkenaan berdasarkan kecemerlangan sentuhan anak buahnya dalam aksi sebelum ini.

Menurutnya, rangkaian pemain sudah memahami corak permainan masing-masing termasuk dalam kalangan pemain simpanan, justeru sentuhan mereka dituntut untuk lebih agr3sif ketika melakukan percubaan mahupun pert4hanan.

Baginya, gandingan dua import Brazil Giovane Gomes dan Adriano Narcizo bersama Sony Norde (Haiti) serta Manuel Ott (Filipina) dan pemain tempatan lain mampu memberi tek4nan buat KL City kali ini.

Apapun Zainal amat waspada dengan azam KL City yang menyimpan hasrat meraih kemenangan menerusi perancangan jurulatihnya Bojan Hodak yang turut menaruh keinginan untuk layak ke final.

Sementara Melaka juga meng!ntai sejarah kali pertama mara ke final selepas berjaya menyamai r3kod 38 tahun ke separuh akhir kali ini.

Sumber-MH