Sabah FC Terper4ngkap

Melaka: Melaka men3mpah slot ke separuh akhir Piala Malaysia selepas menew4skan Sabah 2- 1 pada aksi suku akhir kedua di Stadium Hang Jebat, Paya Rumput, sebentar tadi.

Keputusan itu mengesahkan penguasaan Melaka untuk mara dengan agregat 3-1 selepas meraih kemenangan 1-0 pada pusingan pertama di Kota Kinabalu minggu lalu.

Tuan rumah yang tekad untuk mengekalkan kelebihan pada pusingan pertama jelas tidak menunggu lama untuk mendahului j4ringan menerusi Adriano Narcizo pada minit ketiga.

Gol berpunca daripada hantaran Manuel Ott yang dis4mbut baik Andriano untuk mel3dak ke kanan gawang pelawat yang gag4l diselamatkan penjaga gol, Rozaimie Rohim.

J4ringan pertama itu menyemarakkan semangat pemain Melaka untuk menggandakan as4kan bagi membvru j4ringan lebih besar namun peluang yang hadir pada minit ke- 19 menerusi Sony Norde berjaya diselamatkan Rozaimie.

Tidak terhenti di situ, as4kan bertali arvs skuad Hang Tuah berterusan menerusi rangkaian Norde, Ott, S Kumahraan dan Andriano turut memberi tek4nan hebat buat pertahanan pelawat yang lebih banyak bertahan.

Bagaimanapun, der3tan peluang menerusi Adriano pada minit ke-27 Gioavane m- 29 , Norde m-30, Kumahraan m-35 dan Khairul Anwar Shahrudin m-39 gagal merob3k gawang l4wan walaupun peluang terhidang sepatutnya mampu menambah gol kedua.

Penguasaan penuh anak buah jurulatih Zainal Abidin Hassan pada 45 minit pertama jelas memer4ngkap Sabah yang gag4l mengimbangi perl4wanan terutama tiada percubaan bah4ya ke gawang tuan rumah.

Babak kedua Melaka terus menampilkan ker4kusan membvru tambahan j4ringan dengan melakukan percubaan bah4ya bagaimana percubaan pada awal babak tidak membuahkan hasil.

Sebaliknya Sabah dilihat lebih agr3sif untuk cuba men3kan tuan rumah selepas h4mbar pada episod pertama namun usaha mereka juga gag4l memecah kebvntuan selepas sep4kan percuma Taeasu Park pada minit ke 71 tinggi melepasi pal4ng gol.

Bagaimanapun, lamb4kan peluang keemasan yang hadir buat Melaka akhirnya berjaya diterjemahkan dengan j4ringan kedua mereka hasil tol4kan Norde (m-78) selepas menerima hantaran Andriano.

Sokongan hampir 7,000 penyokong setia pasukan tuan rumah yang hadir turut menyunt!k kesungguhan Melaka untuk mara ke separuh akhir walaupun l4wan mencipta gol saguhati pada minit ke-90 menerusi sep4kan pen4lti menerusi Risto Mitrevski.

Kejayaan itu, menyamai pencapaian Melaka yang mara ke suku akhir Piala Malaysia pada 1983 yang ketika itu dibarisi Datuk Soh Chin Ann, Wong Kou Fou, Ramli Junit, Rahim Abdullah,Hashim Marman, Lim Chuan Chin dan Akop Itam.

Sumber-MH