Sedang Mengkaji Secara Terperinci Untuk Sa!ngan Liga M

Kuala Lumpur: Penggunaan video bantuan pengadil (VAR) sememangnya sedang diperhalusi untuk digunakan dalam s4ingan Liga Malaysia (Liga M).

Menurut Timbalan Presiden Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM), Datuk S Sivasundaram, badan induk bola s3pak tempatan itu sentiasa bersedia untuk meningkatkan kualiti dan mutu liga tempatan khususnya dengan penggunaan VAR.

Katanya, FAM sedang mengkaji secara terperinci berkenaan VAR yang men3lan belanja cukup tinggi sekitar RM18 juta ke RM20 juta.

Malah ujarnya, mas4lah pand3mik Cov!d-19 yang mel4nda dunia ketika ini turut memberi kesan selain capaian internet yang laju di setiap venue perlu disediakan.

“VAR ini, memang kita buat kajian dan difahamkan kita perlukan RM18 juta ke RM20 juta untuk menggunakan teknologi ini.

“Oleh itu, kita nak tengok dari segi kemampuan kewangan kita pula sekarang masalah Cov!d-19 di negara kita.

“Selain itu, kita juga nak tengok keadaan internet di stadium-stadium yang akan menggunakan teknologi VAR. Semua itu masih dalam kajian kita,” katanya.

Kelmarin, pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengakui sudah tiba masanya untuk s4ingan Liga M menggunakan VAR selepas prestasi bvruk yang dipamerkan pengadil tempatan sepanjang musim ini.

Malah, dua negara jiran tetangga iaitu Thailand dan Indonesia dilap0rkan sudah menggunakan sistem VAR dalam s4ingan liga masing-masing bagi meng3lak sebarang keputusan kontr0versi daripada pengadil perl4wanan.

Sumber-MH